Wykonanie
Zarówno mi jak i M danie bardzo smakowało. Bardzo lubimy kotlety "dewolaje" :) Ta wersja wyjątkowo nam pasuje, gdyż są w niej
pieczarki (moje ukochane warzywa) i
cebula (druga po mnie miłość M).Roladki podałam ze słodką
sałatką z
kapusty pekińskiej . Kotlety smażyłam na zbyt dużym ogniu, przez co jeden był lekko niedosmażony. Bardzo ważne jest, żeby kotlety smażyć dosyć długo.
Czas przygotowania: 30-40 minSkładniki (na 2 porcje):- ok 300g
fileta z kurczaka- ok 5 dużych
pieczarek- 1 duża
cebula-
tymianek,
koperek-
żółty ser-
sól,
pieprz1. Obierz
cebulę, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany
olej.2. Umyj
pieczarki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj do
cebuli.3. Dodaj
sól,
pieprz,
tymianek i
koperek (lub inne
przyprawy według upodobań). Całość podsmaż.4.
Piersi z kurczaka umyj, utłucz jak na kotlety.5. Na każdym kotlecie ułóż plasterek
sera (ewentualnie można wymieszać kawałki
sera z masą
pieczarkową), nałóż masę z
pieczarek.6. Zawijaj roladki (możesz związać nitką z obu stron, tak aby się nie rozchodziły).7. Gotowe roladki maczaj w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smaż na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru (ważne, by ogień nie był zbyt duży -
mięso się przysmaży z wierzchu, ale nie będzie usmażone w środku).