Wykonanie
MUSLI +
CYTRUSY ====>
Płatki owsiane oraz
orzechy, które stanowią skład
musli są dobrym źródłem żelaza. Aby zwiększyć jego przyswajalność warto
musli połączyć z produktami bogatymi w witaminę C, np. z
owocami cytrusowymi.
POMARAŃCZE +
ORZECHY ====>
Pomarańcze, jako
cytrusy są bogatym źródłem wit. C, która warunkuje odporność organizmu. Dobrą kondycje układu immunologicznego można zwiększyć spożywając z
cytrusami orzechy, które mają w sobie sporo wit. E oraz selenu.WARZYWA +
OLIWA ====> Witamina C zawarta w warzywach szybko ulega utlenieniu. Aby zapobiec jej utracie należy dodać
oliwę, która pokrywając warzywa chroni wit. C przed szkodliwym działaniem tlenu. Innym zastosowaniem tłuszczu jest umożliwienie wykorzystania wit. A, w którą bogate są m.in.
marchew czy
papryka.
SZPINAK +
JOGURT ====>
Szpinak bogaty jest w wiele witamin i składników mineralnych, jednak oprócz tego zawiera kwas szczawiowy, który może ograniczać przyswajanie np. wapnia, jak również sprzyja rozwojowi kamieni nerkowych. Aby zapobiec jego szkodliwemu działaniu
szpinak powinno łączyć się z produktami mlecznymi, np. z
jogurtem, gdyż zawarty w nich wapń wiąże kwas szczawiowy i zapobiega jego kumulowaniu się w narządach wewnętrznych.
MIĘSO +
CHILI ====> Ostre
przyprawy pobudzają trawienie oraz działają bakteriobójczo, dlatego też przyspieszają tempo metabolizmu i ułatwiają spalanie zawartego w mięsach tłuszczu.
RYŻ +
ZIELONY GROSZEK ====>
Brązowy ryż dostarcza wiele
białka, które jednak jest ubogie w lizynę, czyli aminokwas odpowiedzialny za syntezę własnego
białka przez ludzki organizm. Niedobór lizyny można uzupełnić podając
ryż z roślinami strączkowymi, np. z
zielonym groszkiem.
MAKARON +
KURCZAK ====> Produkty wysokowęglowodanowe, np.
makaron,
chleb spożywane na pusty żołądek mogą powodować senność. Aby tego uniknąć wystarczy, że wzbogacimy posiłek w
białko, np. w postaci chudego
mięsa z kurczaka. Stymuluje ono metabolizm i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu serotoniny, która odpowiedzialna jest za uczucie senności.
RYBY + ZIELONE WARZYWA ====> Zielone warzywa oraz
produkty mleczne są bogate w wapń. Jego wykorzystanie zależy od podaży witamy D, w którą bogate są
ryby. Dlatego warto przygotowywać
ryby z dodatkiem warzyw.Na podstawie artykułu z czasopisma "Sekrety medycyny", nr 3/2015