Wykonanie

Jak dobrze wrócić do starych przyzwyczajeń. Strasznie mi tego brakowało, dlatego miniony weekend wykorzystałam na pieczenie. Zrobiłam dwa ciasta- tartę z kwaśną
śmietaną oraz ciasto z
bezową czapeczką z
rabarbarem, który fajnie łączył się ze słodka
bezą. Ale najważniejszym wypiekiem tego tygodnia był tort dla Asi.
Asia to moja prawie siostra, bo podobno jesteśmy podobne, chociaż więzów
krwi nie ma
między nami żadnych i trochę się różnimy. Ja np. mogłabym pochłaniać ciasta,
ciasteczka i inne słodkości tonami, natomiast As stwierdził, że tort z
szynki byłby spełnieniem jej marzeń, więc kto wie...może za rok :PJednak tort z
poziomkami z przydomowego ogródka był pyszny! I myślę, że potwierdzi to każdy, kto go jadł. Wiem, że trzeba być skromnym, no ale jak, skoro smak poziomek skąpanych w
białym puchu, wylegujących się na
kakaowym biszkopcie uzależnia? Nic już na to nie poradzę, czasami mi coś wyjdzie;) Jeżeli chcecie się przekonać, że nie kłamię spróbujcie zrobić taki mały, słodki torcik z uroczym kotkiem na środku:)
Biszkoptskładniki na tort o Ø 18 cm5
jajek z lodówki190 ml
cukru (3/4 szklanki)165 ml
mąki (2/3 szklanki)80 ml
kakao(1/3 szklanki)szczypta
soliBiałka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubijać. Najpierw na małych obrotach, a później wysokich. Gdy piana zacznie sztywnieć dodawać powoli
cukier, dalej ubijając. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po jednym
żółtku. Gdy na
masie jajecznej zaczną się pojawiać małe
bańki, wyłączyć mikser i dodawać partiami
mąkę z
kakao wymieszaną i przesianą. Delikatnie mieszać, aż cała
mąka połączy się z masą jajeczną. Nie należy się śpieszyć. Blachę o wymiarach 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno),
boków nie smarować. Wylać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec około 40 minut lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wyciągnięciu ciasto w formie upuścić z wysokości około 60 cm, co zapobiegnie jego późniejszemu opadaniu. Ostudzić. Przekroić na 3 części za pomocą
nitki, wcześniej nacinając dookoła nożem.

Masa z
mascarpone i
śmietanyskładniki500 g
mascarpone500 g
śmietany kremówki100 ml
cukru pudru lub w razie potrzeby więcej (należy spróbować masę przed przełożeniem)20
truskawek zmiksowanych na mus i przetartych przez sitko i podgrzanych do uzyskania konsystencji
dżemuŚmietanę i
mascarpone dobrze schłodzić (min. 12h). Umieścić w misce i zmiksować, najpierw na średnich obrotach, a gdy zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty na niskie i ubijać, uważając żeby nie przebić. W tym czasie dodać
cukier. Gdy masa jest gotowa schłodzić ją w lodówce przez 30 minut.Ponczskładniki1/3 szklanki
amaretto lub innego
likieru1/3 szklanki
wodyWymieszać razem.Przełożenieskładniki
dżem truskawkowy lub innykubek poziomek lub 2
kubki truskawekPierwszy blat położyć na paterze, nasączyć ponczem, posmarować
dżemem, wyłożyć 3 łyżki masy, rozsmarować, poukładać
poziomki lub
truskawki pocięte w plasterki, przykryć kolejnym blatem i postępować podobnie. Pozostałą masę wymieszać z musem i ozdobić tort. Dobrze schłodzić.
