ßßß
Jak dobrze wrócić do starych przyzwyczajeń. Strasznie mi tego brakowało, dlatego miniony weekend wykorzystałam na pieczenie. Zrobiłam dwa ciasta- tartę z kwaśną śmietaną oraz ciasto z bezową czapeczką z rabarbarem, który fajnie łączył się ze słodka bezą. Ale najważniejszym wypiekiem tego tygodnia był tort dla Asi. Asia to moja prawie siostra, bo podobno jesteśmy podobne, chociaż więzów krwi nie ma między nami żadnych i trochę się różnimy. Ja np. mogłabym pochłaniać ciasta, ciasteczka i inne słodkości tonami, natomiast As stwierdził, że tort z szynki byłby spełnieniem jej marzeń, więc kto wie...może za rok :PJednak tort z poziomkami z przydomowego ogródka był pyszny! I myślę, że potwierdzi to każdy, kto go jadł. Wiem, że trzeba być skromnym, no ale jak, skoro smak poziomek skąpanych w białym puchu, wylegujących się na kakaowym biszkopcie uzależnia? Nic już na to nie poradzę, czasami mi coś wyjdzie;) Jeżeli chcecie się przekonać, że nie kłamię spróbujcie zrobić taki mały, słodki torcik z uroczym kotkiem na środku:)
Biszkoptskładniki na tort o Ø 18 cm5 jajek z lodówki190 ml cukru (3/4 szklanki)165 ml mąki (2/3 szklanki)80 ml kakao(1/3 szklanki)szczypta soliBiałka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać. Najpierw na małych obrotach, a później wysokich. Gdy piana zacznie sztywnieć dodawać powoli cukier, dalej ubijając. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po jednym żółtku. Gdy na masie jajecznej zaczną się pojawiać małe bańki, wyłączyć mikser i dodawać partiami mąkę z kakao wymieszaną i przesianą. Delikatnie mieszać, aż cała mąka połączy się z masą jajeczną. Nie należy się śpieszyć. Blachę o wymiarach 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarować. Wylać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piec około 40 minut lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wyciągnięciu ciasto w formie upuścić z wysokości około 60 cm, co zapobiegnie jego późniejszemu opadaniu. Ostudzić. Przekroić na 3 części za pomocą nitki, wcześniej nacinając dookoła nożem.
Masa z mascarpone i śmietanyskładniki500 g mascarpone500 g śmietany kremówki100 ml cukru pudru lub w razie potrzeby więcej (należy spróbować masę przed przełożeniem)20 truskawek zmiksowanych na mus i przetartych przez sitko i podgrzanych do uzyskania konsystencji dżemuŚmietanę i mascarpone dobrze schłodzić (min. 12h). Umieścić w misce i zmiksować, najpierw na średnich obrotach, a gdy zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty na niskie i ubijać, uważając żeby nie przebić. W tym czasie dodać cukier. Gdy masa jest gotowa schłodzić ją w lodówce przez 30 minut.Ponczskładniki1/3 szklanki amaretto lub innego likieru1/3 szklanki wodyWymieszać razem.Przełożenieskładnikidżem truskawkowy lub innykubek poziomek lub 2 kubki truskawekPierwszy blat położyć na paterze, nasączyć ponczem, posmarować dżemem, wyłożyć 3 łyżki masy, rozsmarować, poukładać poziomki lub truskawki pocięte w plasterki, przykryć kolejnym blatem i postępować podobnie. Pozostałą masę wymieszać z musem i ozdobić tort. Dobrze schłodzić.