Wykonanie
Dziś, na zakończenie akcji amerykańskiej przepis na burrito. Słowo burrito w
języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek". W Stanach Zjednoczonych, nadzienie zawiera bogatszą kombinację składników niż w Meksyku, a rozmiary tortilli są różne, niektóre burritos są znacznie większe niż ich odpowiedniki meksykańskie.To jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Każda gospodyni ma swój. Ja wykorzystałam inspirację klasycznym przepisem na
chilli con carne .Składniki na 4 porcje:Sos
mięsny:350 g mielonej
wołowiny250 ml
sosu pomidorowegopuszka
czerwonej fasoliząbek
czosnkuszalotkakostka
gorzkiej czekoladypół łyżeczki
kolendrypół łyżeczki
płatkowego chilliłyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól,
pieprzolejDodatki:pszenne tortillepół
czerwonej paprykipół główki
sałatyżółty serjogurt naturalny lub
śmietanaW rondlu z grubym dnem rozgrzać
olej i podsmażyć drobno posiekane
szalotkę i
czosnek, następnie dodać
mięso, usmażyć na rumiano. Do
mięsa dodać
fasolę i
sos pomidorowy, dusić na małym ogniu 15 minut, następnie dodać
przyprawy i gotować aż sos będzie bardzo gęsty.Przygotować dodatki do burito:
paprykę i
sałatę pokroić w paski,
ser utrzeć na tarce o grubych oczkach,
jogurt wymieszać z
solą i
pieprzem (opcjonalnie można dodać odrobinę oku z
limonki). Tortille podgrzać zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na podgrzaną tortillę nałożyć 2-3 łyżki sosu i rozłożyć wąskim paskiem na średnicy tortilli zostawiając wolne 3 cm od brzegu z każdej strony, dołożyć warzywa,
jogurt i
ser. Zawijać aby utworzyły się podłużne pakiety (najpierw zagiąć do wewnątrz pozostawione przy nakładaniu farszu brzeżki) i szybko podsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, dzięki temu stopiony
ser zlepi burrito.