Karaiby to kraina białym plaż i wspaniałej roślinności. Różnorodność smaków tej kuchni zapewniła obecność Portugalczyków, Hiszpanów, Holendrów, Anglików i Francuzów. Niebagatelny wpływ miały również ludy tubylcze, potomkowie niewolników z Czarnego Lądu oraz sprowadzeni w XIX wieku robotnicy z Chin i Indii. Wszystko to wymieszało się z rodzimą kulturą kulinarną i zostało doprawione szczyptą tropikalnego klimatu. Taka jest też ta zupa, w której smak fasolimiesza się z nutą limonki i ostrych przypraw.Składniki:3 puszki czarnej fasoli, przepłukanej120 g boczku4 łyżki oliwypół drobno posiekanej zielonej paprykiposiekana szalotka4 ząbki czosnkudrobno posiekana łodyga selera2 listki laurowe2 łyżeczki słodkiej paprykipół łyżeczki gorczycyłyżka suszonego oreganołyżeczka mielonego kuminułyżeczka tabascosok z połowy limonkisólmielony pieprzdo podania: świeża kolendra i biały ser lub jajka na twardoNa łyżce rozgrzanej oliwy podsmażyć w garnku o grubym dnie boczek. Wlać 2 litry wody, wrzucić listki laurowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać fasolę i jeszcze raz zagotować. Ząbki czosnku zmiażdżyć i wymieszać z przyprawami. W osobnym rondlu na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę z selerem naciowym i papryką aby cebula się zeszkliła. Wlać do rondla szklankę wywaru dodać sok z limonki i tabasco. Dodać wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw i gotować ciągle mieszając ok. 5 minut. Wlać zawartoścć rondelka do garnka. Gotować razem około 45 minut na małym ogniu. Usunąć listki laurowe. Dwie chochelki fasoli zmiksować na gładką masę i ponownie dodać do zupy. Wymieszać. Podawać ze świeżą kolendrą oraz białym serem lub drobno posiekanym jajkiem na twardo.