Wykonanie
Fajitas to jedno z naszych ulubionych dań. Absotutnie pyszne a przy tym latwe i szybkie w wykonaniu. Pełne smaków marynowanego
mięsa, duszonych i świeżych warzyw. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował dania jakim jest fahita to polecam ogromnie.

Składniki:10 placków tortilla (
chili lub zwykłe)1 polędwiczka wieprzowa1
czerwona papryka1 duża
cebula1/2 główki
sałaty lodowej1/2 zielonego
ogórka2
pomidory2 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
papryki suszonej1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
czosnku suszonego1 łyżka słodkiego sosu
chili1/2 łyżeczki
cukru brązowego2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oliwysólolej do smażeniaPrzygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości niecałego centymetra, następnie przekroić na pół.Przyprawić
papryką mieloną, kuminem,
czosnkiem,
oregano,
cukrem,
solą,
sokiem z cytryny i
oliwą. Odstawić, aby
mięso się zamarynowało.
Paprykę pokroić w paski,
cebulę w piórka.Zamarynowane
mięso usmażyć na
oleju, kiedy będzie już podsmażone dodać
cebulę a jak tylko
zrobi się szklista,
paprykę. Smażyć tylko chwilę, aby warzywa były chrupiące. Dodać słodki sos
chili, wymieszać, podgrzać odrobinę i wyłączyć palnik.
Sałatę porwać lub pokroić w paski,
pomidora w pół plastry a
ogórka w słupki.
Majonez wymieszać z
jogurtem, dodać rozdrobniony
czosnek.Placki tortilli podgrzewać na suchej, teflonowej patelni przez kilka sekund z każdej strony.Na każdym placku ułożyć
sałatę, na niej
polędwiczki z warzywami, polać sosem i dołożyć świeże warzywa. Zawinąć na zakładkę obydwa brzegi i podwinąć spód.Smacznego :)