ßßß Cookit - przepis na Fajitas z marynowanymi polędwiczkami, duszoną cebulą i papryką

Fajitas z marynowanymi polędwiczkami, duszoną cebulą i papryką

nazwa

Wykonanie

Fajitas to jedno z naszych ulubionych dań. Absotutnie pyszne a przy tym latwe i szybkie w wykonaniu. Pełne smaków marynowanego mięsa, duszonych i świeżych warzyw. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował dania jakim jest fahita to polecam ogromnie.
Składniki:
10 placków tortilla (chili lub zwykłe)
1 polędwiczka wieprzowa
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1/2 główki sałaty lodowej
1/2 zielonego ogórka
2 pomidory
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki suszonej
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
1 łyżka słodkiego sosu chili
1/2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości niecałego centymetra, następnie przekroić na pół.
Przyprawić papryką mieloną, kuminem, czosnkiem, oregano, cukrem, solą, sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić, aby mięso się zamarynowało.
Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
Zamarynowane mięso usmażyć na oleju, kiedy będzie już podsmażone dodać cebulę a jak tylko zrobi się szklista, paprykę. Smażyć tylko chwilę, aby warzywa były chrupiące. Dodać słodki sos chili, wymieszać, podgrzać odrobinę i wyłączyć palnik.
Sałatę porwać lub pokroić w paski, pomidora w pół plastry a ogórka w słupki.
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać rozdrobniony czosnek.
Placki tortilli podgrzewać na suchej, teflonowej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
Na każdym placku ułożyć sałatę, na niej polędwiczki z warzywami, polać sosem i dołożyć świeże warzywa. Zawinąć na zakładkę obydwa brzegi i podwinąć spód.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/fajitas-z-marynowanymi-poledwiczkami.html