ßßß Cookit - przepis na Gulasz myśliwski

Gulasz myśliwski

nazwa

Wykonanie

Gładki sos, pełen ciekawych aromatów z wyraźnymi smakami lasu: grzybami, jagodami jałowca i świeżym rozmarynem, którego posmak jest lekko żywiczny. Mój jest przygotowany na wołowinie, ale można użyć dziczyzny lub mięsa wieprzowego. Idealne danie na jesień.
Składniki:
350g chudego mięsa na gulasz
1/2 szkl wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)
garść suszonych grzybów
5-6 pieczarek
3 duże cebule
400 ml bulionu
3-4 jagody jałowca
1 łyżka suszonej papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej lub świeżej posiekanej natki pietruszki
1/2 szkl pomidorowej passaty
1 gałązka rozmarynu
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Mięso obsmażyć na oleju. Dodać pokrojony boczek oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, posiekane grzyby, paprykę mieloną, pietruszkę i wszystko razem wymieszać. Dusić, aż pieczarki puszczą sok. Wlać passatę, dodać gałązki rozmarynu, jagody jałowca oraz mielony czarny pieprz. Przesmażyć kilka minut i zalać bulionem. Zostawić pod przykryciem na niewielkim ogniu na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować, aż sos stanie się gładki i delikatnie zgęstnieje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do garnka z gulaszem, cały czas mieszając. Pogotować przez 3 minuty i wyłączyć palnik.
Podawać z kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną, kuskusem, makaronem lub ziemniakami oraz kwaszonym ogórkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/09/gulasz-mysliwski.html