Wykonanie
Gładki sos, pełen ciekawych aromatów z wyraźnymi
smakami lasu:
grzybami,
jagodami jałowca i świeżym
rozmarynem, którego posmak jest lekko żywiczny. Mój jest przygotowany na
wołowinie, ale można użyć
dziczyzny lub
mięsa wieprzowego. Idealne danie na jesień.

Składniki:350g chudego
mięsa na gulasz1/2 szkl
wędzonego boczku (pokrojonego w kostkę)garść
suszonych grzybów5-6
pieczarek3 duże
cebule400 ml
bulionu3-4
jagody jałowca1 łyżka suszonej
papryki słodkiej1 łyżeczka suszonej lub świeżej posiekanej
natki pietruszki1/2 szkl pomidorowej passaty1 gałązka
rozmarynu3-4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejsólpieprzolejPrzygotowanie:
Mięso obsmażyć na
oleju. Dodać pokrojony
boczek oraz
cebulę pokrojoną w piórka i posiekany
czosnek. Smażyć, aż
cebula się zeszkli. Dodać
pieczarki, posiekane
grzyby,
paprykę mieloną,
pietruszkę i wszystko razem wymieszać. Dusić, aż
pieczarki puszczą sok. Wlać passatę, dodać gałązki
rozmarynu,
jagody jałowca oraz mielony
czarny pieprz. Przesmażyć kilka minut i zalać
bulionem. Zostawić pod przykryciem na niewielkim ogniu na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować, aż sos stanie się gładki i delikatnie zgęstnieje.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w niewielkiej ilości zimnej
wody i wlać do garnka z gulaszem, cały czas mieszając. Pogotować przez 3 minuty i wyłączyć palnik.Podawać z
kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną,
kuskusem,
makaronem lub
ziemniakami oraz
kwaszonym ogórkiem.Smacznego :)