ßßß
Składniki na ciasto:· 500 g mąki· 50 g drożdży· 5 łyżek oliwy· pół szklanki mleka· pół szklanki śmietany· 3 łyżki cukru· 1 jajko· szczypta sól morskiejFarsz:· laska kiełbasy zwyczajnej· 8 szt. dużych pieczarek· cebula· ząbek czosnku· papryka czerwona słodka w proszku· sól morska· pieprz kolorowyPomada:· 1 rozbełtane jajko
Mleko podgrzać i ostudzić by było letnie. Dodać rozkruszone drożdże, cukier i część (250g) przesianej mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja nastawiam piekarnik by było ciepło w kuchni). Ciasto powinno wyrosnąć dwa razy tyle. Potem dajemy resztę przesianej mąki, oliwę, śmietanę sól i 1 jajko ( jajko wcześniej rozbełtać widelcem).Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Farsz- czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle, ale wcześniej chwile dusimy z dodatkiem małej ilości wody. Tak samo robimy z cebulą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy w małej ilości oliwy. Jak wszystko ostygnie to łączmy razem, dodajemy sól, pieprz i paprykę. I farsz gotowy.Na jedną część nakładamy farsz. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym na 180 ‘ C ok 25 min na złoty kolor.
Życzę wszystkim smacznego i gwarantuje, że posmakuje :)