Wykonanie
Pogácsa - małe, niesłodkie
drożdżowe, o warstwowej strukturze – bułeczki.Mogą być maślane,
serowe, ze skwarkami itp.Ja postanowiłam zrobić nadziewane moim mixem. Nie ukrywam, że to moje jak i mojej rodzinki ulubiona przekąska. Rewelacyjna na śniadanie, kolacje, a nawet jak ktoś ma ochotę to na obiad. My mieliśmy właśnie na sobotnią kolację i jedli, aż im się uszka trzęsły- Poważnie ! ;-) Są naprawdę przepyszne! Troszkę roboty jest przy nich, ale warto.
Składniki na ciasto:· 500 g
mąki· 50 g
drożdży· 5 łyżek
oliwy· pół szklanki
mleka· pół szklanki
śmietany· 3 łyżki
cukru· 1
jajko· szczypta
sól morskiejFarsz:· laska
kiełbasy zwyczajnej· 8 szt. dużych
pieczarek·
cebula· ząbek
czosnku·
papryka czerwona słodka w proszku·
sól morska·
pieprz kolorowyPomada:· 1 rozbełtane
jajkoMleko podgrzać i ostudzić by było letnie. Dodać rozkruszone
drożdże,
cukier i część (250g) przesianej
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja nastawiam piekarnik by było ciepło w kuchni). Ciasto powinno wyrosnąć dwa
razy tyle.
Potem dajemy resztę przesianej
mąki,
oliwę,
śmietanę sól i 1
jajko (
jajko wcześniej rozbełtać widelcem).Ciasto dobrze wyrobić by odrywało się od rąk. Ale było lekkie i elastyczne. Rozwałkować na ok 1,5 cm pociąć wzdłuż i wszerz w paski. Następnie wykrawać kółka używając przy tym szklanki ( im większa średnica tym wygodniej). By zrobić jedną bułeczkę potrzebujemy dwie części. Na jedną nakładamy farsz. Zaraz
powiem jak zrobić go. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.
Farsz-
czosnek obieramy i siekamy.
Pieczarki kroimy i podsmażamy na
maśle, ale wcześniej chwile dusimy z dodatkiem małej ilości
wody. Tak samo robimy z
cebulą.
Kiełbasę kroimy w kosteczkę, smażymy w małej ilości
oliwy. Jak wszystko ostygnie to łączmy razem, dodajemy
sól,
pieprz i
paprykę. I farsz gotowy.Na jedną część nakładamy farsz. A drugą przykrywamy i sklejamy na około.Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i pieczemy w nagrzanym na 180 ‘ C ok 25 min na złoty kolor.
Życzę wszystkim smacznego i gwarantuje, że posmakuje :)