ßßß
Składniki:- 40 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki),- 40 dag mięsa z indyka,- 1 duża cebula,- sól, pieprz, papryka słodka i ostra,- tymianek, cząber,- 3 liście laurowe,- 5 ziarenek ziela angielskiego,- 1 puszka pomidorów,- 2 litry wody,- 4 duże ziemniaki,- 1 pietruszka,- 3 marchewki,- 2 łyżeczki majeranku,- pieprz cayenne,- 2 łyżeczki mąki.Sposób wykonania:Mięso kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami, delikatnie cząbrem i tymiankiem. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy pomidory i smażymy przez kolejne 5 minut. Całość zalewamy wodą. Wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do ich miękkości. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i majerankiem. Na koniec zaciągamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.