ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa, wyjątkowo lekka

Zupa gulaszowa, wyjątkowo lekka

nazwa

Wykonanie

Zupy gulaszowe lubię, choć są dla mnie dość ciężkie. Zjem parę łyżek i mam dosyć. Mąż robi je co jakiś czas, bo wiadomo, że facet musi mieć dużo mięsa, jak już ma zjeść zupę. Ale przyznam, że ta zupa jest wyjątkowo lekka. Nawet brałam jej dokładkę. To najlepsza zupa gulaszowa mojego męża. Gorąco polecam, bo można się nią porządnie najeść.
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki),
- 40 dag mięsa z indyka,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
- tymianek, cząber,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 litry wody,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 3 marchewki,
- 2 łyżeczki majeranku,
- pieprz cayenne,
- 2 łyżeczki mąki.
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami, delikatnie cząbrem i tymiankiem. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy pomidory i smażymy przez kolejne 5 minut. Całość zalewamy wodą. Wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do ich miękkości. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i majerankiem. Na koniec zaciągamy mąką rozpuszczoną w odrobinie wody.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/09/zupa-gulaszowa-wyjatkowo-lekka.html