ßßß
To bardzo smaczna sezonowa zupa, której nauczyłam się robić od mojej Teściowej. Najlepiej smakuje teraz, kiedy jest obfitość dojrzałych na słońcu pomidorów. Robi się ją ze świeżej kapusty, warzyw , pomidorów i ziemniaków, na mięsie i z dodatkiem wędzonej kiełbasy. Trochę przypomina smakiem bigos z młodej kapusty .pół małej główki kapusty2 marchewkipietruszkakilka ziemniaków4-5 dojrzałych pomidorówkawałek mięsa wieprzowego z kością1-2 laski wędzonej kiełbasysól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowypapryka słodka, majeranekDo garnka z wodą wkładamy mięso z kością, pokrojoną marchewkę, startą na grubej tarce pietruszkę, solimy, dodajemy pieprz w ziarnach i ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy następne 20 minut. Wtedy dodajemy pokrojone ziemniaki oraz majeranek. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wkładamy sparzone, obrane i pokrojone drobno pomidory oraz plasterki wędzonej kiełbasy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Kiedy pomidory się rozgotują, zupa jest gotowa. Wyjmujemy mięso, obieramy i dodajemy do zupy. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem i wystarczy na samodzielny obiad.Smacznego !