ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

To bardzo smaczna sezonowa zupa, której nauczyłam się robić od mojej Teściowej. Najlepiej smakuje teraz, kiedy jest obfitość dojrzałych na słońcu pomidorów. Robi się ją ze świeżej kapusty, warzyw , pomidorów i ziemniaków, na mięsie i z dodatkiem wędzonej kiełbasy. Trochę przypomina smakiem bigos z młodej kapusty .
pół małej główki kapusty
2 marchewki
pietruszka
kilka ziemniaków
4-5 dojrzałych pomidorów
kawałek mięsa wieprzowego z kością
1-2 laski wędzonej kiełbasy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
papryka słodka, majeranek
Do garnka z wodą wkładamy mięso z kością, pokrojoną marchewkę, startą na grubej tarce pietruszkę, solimy, dodajemy pieprz w ziarnach i ziele angielskie, listek laurowy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy następne 20 minut. Wtedy dodajemy pokrojone ziemniaki oraz majeranek. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, wkładamy sparzone, obrane i pokrojone drobno pomidory oraz plasterki wędzonej kiełbasy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Kiedy pomidory się rozgotują, zupa jest gotowa. Wyjmujemy mięso, obieramy i dodajemy do zupy. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem i wystarczy na samodzielny obiad.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/kapusniak-z-pomidorami