ßßß
Składniki2 garście grzybów suszonych ( podgrzybki i prawdziwki)1 płaska łyżeczka soli1 czubata łyżeczka pieprzu1 duża szalotka2 łyżki mioduoliwa rzepakowa1 łyżeczka chrzanu tartegoWykonanieKrok1 Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . OdcedzićKrok 2 Odcedzone grzyby zmielić .Krok 3 Pokroić w drobną szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnymogniu mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić)Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszającok 3-4 minut. Odstawić z ognia dodać chrzan , wymieszać.Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka.Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od kawynałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu.Barszcz1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka)2 kg buraków1 duża cebula2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora5 ząbków czosnkułyżeczka ziaren pieprzu kolorowego2 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiego10 ziarenek kolendry.sok z jednej cytrynycukier dla równowagisól i pieprz mielony czarny.Wykonanie.Krok 1 Warzywa umyć , Zalać wodą grzybową , zagotować .Krok 2 Umyte buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno. Dodać dogarnka. Dodać wody tak aby warzywa były zakryte .Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę oliwy . Cebulę przekroić na 2 części i podsmażyć ,dodać pokrojony w plastry czosnek , zamieszać aby czosnek nie przypalił się , dodaćziarna(pieprzu,kolendry,ziela angielskiego . Razem podsmażyć ok 1 minuty. Dodać dogotującego się barszczu. Zmniejszyć ogień . Posolić do smaku (ok 1 łyżka) Gotowaćok 1/2 godziny . W czasie gotowania należy uzupełnić płyn jeśli wyparuje .Krok 4 Odcedz ić barszcz . Podgrzać sam płyn , nie gotować , dodać 1/2 soku z cytryny ,zamieszać , dodać cukier , zamieszać, posmakować Jeśli jest mało kwaśne dodaćcytrynę . Doprawić pieprzem mielonym . Podgrzewać jeszcze chwilę ,nie gotować .