Wykonanie
Dzisiaj przeżyłam szok . Moja córka przyszła i szerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam że mnie grom z jasnego nieba strzeli . To ja kresowianka z dziada pradziada gotowiznę na Wigilię mam jeść ? Toż moja babcia i mama w grobie by się przekręciły na taką wiadomość. Już kilkadziesiąt wiosen na tym świecie żyje i nigdy nie trafiłam na takie uszka jak my kresowiacy robimy. To samo dotyczy
karpia w cebulowej galarecie . A ona mi gotowe uszka chce zaserwować w ten jedyny szczególny wieczór . No ! nie che się dziewczynie robić i tyle . Coś mi się wydaje że nasz rodzinny przepis przepadnie z kretesem .Dlatego postanowiłam go napisać może ktoś w przyszłości
zrobi takie uszka .

Składniki2 garście
grzybów suszonych ( podgrzybki i
prawdziwki)1 płaska łyżeczka
soli1 czubata łyżeczka
pieprzu1 duża
szalotka2 łyżki
mioduoliwa rzepakowa1 łyżeczka
chrzanu tartegoWykonanieKrok1
Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . OdcedzićKrok 2 Odcedzone
grzyby zmielić .Krok 3 Pokroić w drobną
szalotkę i podsmażyć na
oliwie . Dodać
grzyby , smażyć na wolnymogniu mieszając (
grzyby szybko mogą się przypalić)Krok 4 Dodać
przyprawy ,
miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszającok 3-4 minut. Odstawić z ognia dodać
chrzan , wymieszać.Farsz gotowy , przed robieniem uszek należy trochę go ostudzić. Ciasto na uszka.Rozwałkować ciasto na cienki placek . pokroić na kwadraty 5cm x 5cm . Łyżeczką od
kawynałożyć farsz na każdy kwadracik . Złożyć
rogami na ukos , skleić jak pierogi. Na koniec skleić ze sobą dwa końce najbardziej odległe . Najwygodniej skleić je na palcu.Barszcz1 litr
wody grzybowej ( tego po gotowaniu
grzybów na uszka)2 kg
buraków1 duża
cebula2
marchewki, 1
pietruszka, kawałek
pora5 ząbków
czosnkułyżeczka ziaren
pieprzu kolorowego2
listki laurowe3 ziarna
ziela angielskiego10 ziarenek
kolendry.sok z jednej
cytrynycukier dla równowagi
sól i
pieprz mielony czarny.Wykonanie.Krok 1 Warzywa umyć , Zalać
wodą grzybową , zagotować .Krok 2 Umyte
buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno. Dodać dogarnka. Dodać
wody tak aby warzywa były zakryte .Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę
oliwy .
Cebulę przekroić na 2 części i podsmażyć ,dodać pokrojony w plastry
czosnek , zamieszać aby
czosnek nie przypalił się , dodaćziarna(
pieprzu,
kolendry,
ziela angielskiego . Razem podsmażyć ok 1 minuty. Dodać dogotującego się barszczu. Zmniejszyć ogień . Posolić do smaku (ok 1 łyżka) Gotowaćok 1/2 godziny . W czasie gotowania należy uzupełnić płyn jeśli wyparuje .Krok 4 Odcedz ić barszcz . Podgrzać sam płyn , nie gotować , dodać 1/2
soku z cytryny ,zamieszać , dodać
cukier , zamieszać, posmakować Jeśli jest mało kwaśne dodać
cytrynę . Doprawić
pieprzem mielonym . Podgrzewać jeszcze chwilę ,nie gotować .