Wykonanie

Składniki :
piersi kurczaka2
jajka2 szklanki
mąki5 łyżeczek
papryki ostrej2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
szałwiipieprz czarny mielony3 ząbki
czosnku3 łyżki
miodu wielokwiatowego1,5 łyżki
sosu sojowego ciemnego
olej do smażenia+
kuskus , 1 łyżeczka
vegety,
pomidorki koktajlowe,
czarne oliwkiPrzygotowanie :
Piersi kurczaka kroję, rozbija na kotlety.Nacieram
kurczaka 1 łyżeczką
papryki ostrej, łyżeczką
szałwii i 1 łyżeczką
tymianku.
Mąkę mieszam z 4 łyżeczkami
papryki, łyżeczką
tymianku.
Jajka mieszam z 2 łyżkami
wody.
Kurczaka najpierw obtaczam w
mącę,
potem w
jajku, następnie w
mące.
Miód,
sos sojowy i
czosnek przeciśnięty przez praskę umieszczam w garnuszku i mieszając podgrzewam aż się zacznie pienić. Odstawiam na bok.Na patelni rozgrzewam
olej ( tak około 1-1,5 cm ) i smażę
kurczaka na złoto.
Kuskus zalewam wrzątkiem wymieszanym z
vegetą. Odstawiam na 5 minut.
Pomidorki kroję na pół,
oliwki w plasterki.
Kuskus mieszam z
pomidorkami i
oliwkami.Po usmażeniu
kurczak odsączam na ręczniku papierowym.Podaję :
kuskus na nim układam pokrojonego
kurczaka i polewam sosem.Inspirację - przepis znalazłam na stronie karmelowy.pl