ßßß
Wbrew pozorom z bogatym wnętrzem :)
Składniki :( nie podaję proporcji bo zależą one od ilości przygotowywanych porcji)pitypierś kurczakakapusta białamarchewkacebulajogurt greckimajonezczosneksuszone papryczki chilitabasco habanero ( można pominąć )oreganopapryka ostrasól, pieprzprzyprawa do gyrosa*przyprawa harissaocet z białego winasok z cytrynymusztarda dijonPrzygotowanie :Kurczaka kroję w cieniutkie paski. Obsypuję w proporcjach pół na pół przyprawą do gyrosa i przyprawą harissa, dodaję olej i odstawiam do lodówki ( czym dłużej tym lepiej).Kapustę i cebulę drobno siekam, dodaję startą na małych oczkach marchewkę.Przyprawiam majonezem, musztardą dijon, sokiem z cytryny, octem oraz solą i pieprzem - odstawiam do lodówki ( także czym dłużej tym lepiej).Przygotowuję sosy : łagodny - mieszam jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, solą i pieprzem - i do lodówki.Ostry : mieszam jogurt z majonezem, posiekaną suszoną papryczką chili, doprawiam kilkoma kroplami tabasco habanero oraz dodaję paprykę ostrą dla uzyskania ładniejszego koloru - do lodówki.Kurczaka smażę.Pitę wkładam na kilka minut do piekarnika by zmiękła.Nakładam sosy, sałatkę, kurczaka , sałatkę i sosy.Wkładam do nagrzanego grilla elektrycznego, ustawionego na najmniejszą moc na kilka minut by wszystko się podgrzało i ładnie "spłaszczyło" i gotowe :)
Edytowane:* Z przyprawami do gyrosa bywa różnie jeśli chodzi o smak, czasem bardzo przebija się po prostu "chemia", ja znalazłam na rynku dwie które są praktycznie identyczne i są smaczne, więc jeśli nie macie swojej sprawdzonej to radzę przed kupnem dokładnie przeczytać skład.