ßßß

Składniki :pierś kurczakapół opakowania jogurtu bałkańskiego ( albo jedno mniejsze)3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki rozgniecionej kolendrysok wyciśnięty z połowy cytrynysól1 łyżeczka przyprawy do gyrosaSałatka :mix sałatpomidorki koktajlowezielony ogórek1/2 czerwonej cebuli1/2 papryki czerwonejsok wyciśnięty z połowy limonkiłyżeczka musztardy sarepskiej1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnkusól, pieprz3 rozgniecione ziarna kolendryłyżka oliwy+ chlebki pita, które podgrzałam na grilluPrzygotowanie :Kurczaka kroję w kostkę.Jogurt mieszam z czosnkiem, chili, imbirem, kolendrą, sokiem z cytryny, solą, przyprawą do gyrosa.Wkładam kurczaka do marynaty i zostawiam 5 godzin w lodówce.Kurczaka smażę na oliwie.Sałatka :Warzywa kroję, mieszam z sałatami.Sok z limonki łączę z oliwą, musztardą, czosnkiem, kolendrą, solą i pieprzem.Warzywa zalewam dresingiem, mieszam.Podaję kurczaka, sałatkę i grillowane pity.