ßßß Cookit - przepis na Jesienny duet z kaczką w roli głównej

Jesienny duet z kaczką w roli głównej

nazwa

Wykonanie

Pieczona pierś kaczki idealnie komponuje się z sałatką, polecam ! :)
Zdjęcie pod przepisem.
Składniki :
Kaczka :
2 piersi kacze
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka chili
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
3 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cząbru
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz
Sałatka :
mix sałat
3 figi
1 duża gruszka
ser gorgonzola
orzechy włoskie ( około 1/4 szklanki)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
Przygotowanie :
Kaczka :
Po pozbyciu się piórek, umyciu i dokładnym osuszeniu, nacinam skórkę kaczki w kratkę.
W misce mieszam wszystkie składniki marynaty po za solą i pieprzem.
Doprawiam kaczkę z obydwu stron solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 1-2 godziny.
Mocno rozgrzewam patelnię. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.
Wyjmuję kaczkę z marynaty i osuszam za pomocą ręcznika papierowego, solą i pieprzę z każdej strony.
Układam skórką do dołu na rozgrzanej (suchej patelni), zmniejszam gaz do minimum.
Smażę 3 minuty po czym przekładam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty.
Układam piersi skórką do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika.
Trudno mi powiedzieć ile ją piekę bo to zależy od wielkości mięsa, sprawdzam temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru, aż osiągnie 65 stopni.
Układam kaczkę na desce i daje jej odpocząć 5 minut. Potem kroję w plastry.
Sałatka :
Figi kroję w ósemki, gruszkę w pół plasterki, gorgonzolę w kostkę.
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, po czym siekam .
Przygotowuje sos : mieszam ocet, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz .
Układam sałatę, owoce i ser, posypuję orzechami i skrapiam sosem.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/09/jesienny-duet-z-kaczka-w-roli-gownej.html