Wykonanie

Pieczona pierś
kaczki idealnie komponuje się z
sałatką, polecam ! :)Zdjęcie pod przepisem.Składniki :
Kaczka :2 piersi kacze2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
chili2
ziela angielskie2
liście laurowe1,5 łyżeczki suszonego
majeranku3 gałązki świeżego
tymianku1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki cząbru2 rozgniecione ząbki
czosnkusól,
pieprzSałatka :mix
sałat3
figi1 duża
gruszkaser gorgonzolaorzechy włoskie ( około 1/4 szklanki)2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
oliwy1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżki płynnego
miodusól,
pieprzPrzygotowanie :
Kaczka :Po pozbyciu się piórek, umyciu i dokładnym osuszeniu, nacinam skórkę
kaczki w kratkę.W misce mieszam wszystkie składniki marynaty po za
solą i
pieprzem.Doprawiam
kaczkę z obydwu stron
solą i
pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 1-2 godziny.Mocno rozgrzewam patelnię. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.Wyjmuję
kaczkę z marynaty i osuszam za pomocą ręcznika papierowego,
solą i
pieprzę z każdej strony.Układam skórką do dołu na rozgrzanej (suchej patelni), zmniejszam gaz do minimum.Smażę 3 minuty po czym przekładam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty.Układam piersi skórką do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika.Trudno mi powiedzieć ile ją piekę bo to zależy od wielkości
mięsa, sprawdzam temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru, aż osiągnie 65 stopni.Układam
kaczkę na desce i
daje jej odpocząć 5 minut.
Potem kroję w plastry.
Sałatka :
Figi kroję w ósemki,
gruszkę w pół plasterki, gorgonzolę w kostkę.
Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, po czym siekam .Przygotowuje sos : mieszam
ocet,
oliwę,
sok z cytryny,
miód,
sól i
pieprz .Układam
sałatę,
owoce i
ser, posypuję
orzechami i skrapiam sosem.