ßßß
Pieczona pierś kaczki idealnie komponuje się z sałatką, polecam ! :)Zdjęcie pod przepisem.Składniki :Kaczka :2 piersi kacze2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy1 łyżeczka chili2 ziela angielskie2 liście laurowe1,5 łyżeczki suszonego majeranku3 gałązki świeżego tymianku1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki cząbru2 rozgniecione ząbki czosnkusól, pieprzSałatka :mix sałat3 figi1 duża gruszkaser gorgonzolaorzechy włoskie ( około 1/4 szklanki)2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka oliwy1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżki płynnego miodusól, pieprzPrzygotowanie :Kaczka :Po pozbyciu się piórek, umyciu i dokładnym osuszeniu, nacinam skórkę kaczki w kratkę.W misce mieszam wszystkie składniki marynaty po za solą i pieprzem.Doprawiam kaczkę z obydwu stron solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 1-2 godziny.Mocno rozgrzewam patelnię. Nagrzewam piekarnik do 220 stopni.Wyjmuję kaczkę z marynaty i osuszam za pomocą ręcznika papierowego, solą i pieprzę z każdej strony.Układam skórką do dołu na rozgrzanej (suchej patelni), zmniejszam gaz do minimum.Smażę 3 minuty po czym przekładam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty.Układam piersi skórką do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika.Trudno mi powiedzieć ile ją piekę bo to zależy od wielkości mięsa, sprawdzam temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru, aż osiągnie 65 stopni.Układam kaczkę na desce i daje jej odpocząć 5 minut. Potem kroję w plastry.Sałatka :Figi kroję w ósemki, gruszkę w pół plasterki, gorgonzolę w kostkę.Orzechy włoskie prażę na suchej patelni, po czym siekam .Przygotowuje sos : mieszam ocet, oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz .Układam sałatę, owoce i ser, posypuję orzechami i skrapiam sosem.