Wykonanie
Naszymi świętami zawładnął w tym roku Kuroń ;) Tym razem pyszny żurek z jego przepisu.Aha, u nas jest z
białą kiełbasą,
jajkiem (kurzym)na twardo i naszą wariacją nt. 'przepiórczych gniazd', czyli ugotowanymi na twardo
jajkami przepiórczymi obtoczonymi
mięsem mielonym doprawionym jak na kotlety. Ja je 5 minut smażyłam we frytownicy, a Mama jeszcze przed podaniem dopiekła je w piekarniku przykryte folią. Najwięcej zabawy jest przy obieraniu tych malutkich jajeczek. Z Tatą zapowiedzieliśmy, że nigdy więcej się za to nie bierzemy :P

składniki:- 500 ml zakwasu na żur- 2 l
wywaru lub
wody- 2–3
cebule- 300 g
kiełbasy- 250 g wędzonki- 125 ml
śmietany kremówki lub tortowej- 2 łyżki tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżki świeżo utartego
chrzanu- 2–3
liście laurowe, 6 ziaren
ziela angielskiego- 1 łyżka
majeranku, 1 łyżeczka
kminku- 4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku- 5 jaj ugotowanych na twardo- ew. 2–3
kostki rosołoweNa tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę i
cebulę. Dodajemy do
wywaru. Wlewamy do zupy zakwas i zagotowujemy. Żur przyprawiamy
solą,
pieprzem, posiekanym, utartym z odrobiną
soli czosnkiem,
śmietaną wymieszaną z
chrzanem i pozostałymi
przyprawami. Podajemy z
jajem ugotowanym na twardo lub (i) z
ziemniakami.Żur można też przyrządzać w ten sposób, że w trakcie gotowania wrzucamy do niego pokrojoną na plasterki lub całą
kiełbasę albo kawałek wędzonki oraz ze dwa ząbki
czosnku do smaku. Żurek podajemy z
białą kiełbasą. Do przypraw dodajemy
majeranek. Niektórzy w trakcie gotowania dorzucają
ziele angielskie i
liść laurowy. Jeżeli zamiast
wywaru używamy
wody, to możemy dodać
kostki rosołowe.źródło: Kuroń