ßßß Cookit - przepis na Żurek

Żurek

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 l wywaru warzywnego
500 ml zakwasu na żur
2 cebule
2 suszone grzyby
300 g kiełbasy
250 g wędzonki
125 ml śmietany kremówki
1-2 łyżki świeżego chrzanu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną wędzonkę oraz kiełbasę.
Posiekałam cebulę i czosnek dodałam do reszty. Smażyłam do czasu, aż cebula nabrała koloru.
Do wywaru wrzuciłam ziele angielskie, liść laurowy,dwa ząbki czosnku,ziarna pieprzu, suszone grzyby.
Zawartość patelni dodałam do wywaru. Doprawiłam chrzanem, majerankiem i pieprzem. Wszystko gotowałam na małym ogniu około 40 minut.
Po czasie wlałam dobrze wymieszany zakwas oraz śmietaną i zagotowałam.
Taki żur można podawać z jajkiem, ziemniakami lub samą kiełbasą.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2015/01/zurek.html