ßßß Cookit - przepis na ŻUR LUDOWY - ŚWIĄTECZNY

ŻUR LUDOWY - ŚWIĄTECZNY

nazwa

Wykonanie

Naszymi świętami zawładnął w tym roku Kuroń ;) Tym razem pyszny żurek z jego przepisu.
Aha, u nas jest z białą kiełbasą, jajkiem (kurzym)na twardo i naszą wariacją nt. 'przepiórczych gniazd', czyli ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi obtoczonymi mięsem mielonym doprawionym jak na kotlety. Ja je 5 minut smażyłam we frytownicy, a Mama jeszcze przed podaniem dopiekła je w piekarniku przykryte folią. Najwięcej zabawy jest przy obieraniu tych malutkich jajeczek. Z Tatą zapowiedzieliśmy, że nigdy więcej się za to nie bierzemy :P
składniki:
- 500 ml zakwasu na żur
- 2 l wywaru lub wody
- 2–3 cebule
- 300 g kiełbasy
- 250 g wędzonki
- 125 ml śmietany kremówki lub tortowej
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 1-2 łyżki świeżo utartego chrzanu
- 2–3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę i cebulę. Dodajemy do wywaru. Wlewamy do zupy zakwas i zagotowujemy. Żur przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, śmietaną wymieszaną z chrzanem i pozostałymi przyprawami. Podajemy z jajem ugotowanym na twardo lub (i) z ziemniakami.
Żur można też przyrządzać w ten sposób, że w trakcie gotowania wrzucamy do niego pokrojoną na plasterki lub całą kiełbasę albo kawałek wędzonki oraz ze dwa ząbki czosnku do smaku. Żurek podajemy z białą kiełbasą. Do przypraw dodajemy majeranek. Niektórzy w trakcie gotowania dorzucają ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
źródło: Kuroń
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/03/Zur-ludowy-swiateczny.html