Wykonanie
Dzisiaj kończy się Bawarski Tydzień . Znalazłam przepisy tylko na 2 rzeczy, w tym jedną, którą robili wszyscy (Obazda), więc padło na tę
sałatkę. W oryginale w tytule są precle, ale dalej jest knedel i ta nazwa jest bardziej adekwatna, więc ja przy niej zostaję. Niby jest trochę zabawy przy tym knedlu, ale tak naprawdę całość jest bardzo łatwa.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2008_slash_10_slash_Salatka-z-bawarskim-knedlem/l/-321017878.jpg)
składniki:-
precel lub czerstwa
bułka- 125ml
mleka-
jajko- szczypta
soli-
gałka muszkatołowa-
biała kiełbasa- mała
cebula- łyżka
oleju- ok 1/3 pęczka
szczypiorku- pół pęczka
rzodkiewki- 1 średni
pomidor- kilka liści
sałaty-
sól i
pieprzPrzecla/bułkę pokroić w kostkę.
Mleko podgrzać i dodać do niego
jajko,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową (zetrzeć trochę). Wrzucić pokrojoną
bułkę i wymieszać.
Białą kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce
oleju. Posiekać
szczypiorek.
Cebulę,
szczypiorek i
kiełbasę dodać do masy i wymieszać.Na folii aluminiowej rozłożyć folię spożywczą. Z masy uformować podłużny wałeczek (ok. 5cm średnicy). Masę zawinąć w obie folie, końcówki folii aluminiowej ciasno skręcić. Roladę włożyć do wrzącej
wody i gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut.Knedel pokroić na plasterki grubości ok. 1cm i podsmażyć na chrupiąco na
oleju.
Rzodkiewki i
pomidora umyć i pokroić w plastry.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Składniki posypać
solą i
pieprzem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć knedle.