ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z BAWARSKIM KNEDLEM

SAŁATKA Z BAWARSKIM KNEDLEM

Wykonanie

Dzisiaj kończy się Bawarski Tydzień . Znalazłam przepisy tylko na 2 rzeczy, w tym jedną, którą robili wszyscy (Obazda), więc padło na tę sałatkę. W oryginale w tytule są precle, ale dalej jest knedel i ta nazwa jest bardziej adekwatna, więc ja przy niej zostaję. Niby jest trochę zabawy przy tym knedlu, ale tak naprawdę całość jest bardzo łatwa.
składniki:
- precel lub czerstwa bułka
- 125ml mleka
- jajko
- szczypta soli
- gałka muszkatołowa
- biała kiełbasa
- mała cebula
- łyżka oleju
- ok 1/3 pęczka szczypiorku
- pół pęczka rzodkiewki
- 1 średni pomidor
- kilka liści sałaty
- sól i pieprz
Przecla/bułkę pokroić w kostkę. Mleko podgrzać i dodać do niego jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową (zetrzeć trochę). Wrzucić pokrojoną bułkę i wymieszać. Białą kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Posiekać szczypiorek. Cebulę, szczypiorek i kiełbasę dodać do masy i wymieszać.
Na folii aluminiowej rozłożyć folię spożywczą. Z masy uformować podłużny wałeczek (ok. 5cm średnicy). Masę zawinąć w obie folie, końcówki folii aluminiowej ciasno skręcić. Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut.
Knedel pokroić na plasterki grubości ok. 1cm i podsmażyć na chrupiąco na oleju.
Rzodkiewki i pomidora umyć i pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Składniki posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć knedle.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/10/Salatka-z-bawarskim-knedlem.html