Wykonanie
«
Sałatka z
prażoną cebulkąJak żyć bez
cukru i glutenu? »Większość osób, które próbowały moich świątecznych
ciastek, stwierdziła, że te są najlepsze. Coś w tym musi być :) Ja byłam trochę niezadowolona na początku, bo spróbowałam
ciastka bez lukru i bardzo czułam
orzechy włoskie, za którymi nie przepadam. Na szczęście
lukier sprawił, że gorycz
orzechów włoskich przestała być dla mnie drażniąca.
Ciastka są chrupiące, dość twarde, dzięki
czemu dobrze się je przechowuje i transportuje. Niestety nie umiem Wam powiedzieć, jak długo można je chować w słoiku czy puszce, bo u mnie zniknęły w kilka dni ;)

składniki na 64* gwiazdki:- 2
białka dużych jaj (u mnie 3 małe)- 120g
cukru pudru- szczypta
soli- 500g mielonych
orzechów (100g włoskich i po 200g laskowych i
migdałów)- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka mielonego
cynamonu- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- 1/2 łyżeczki
goździków- 2 kuleczki
ziela angielskiego- 1 malutka kuleczka
czarnego pieprzuGoździki,
ziele angielskie i
pieprz zblendować lub rozetrzeć w moździerzu.
Orzechy wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wszystkimi
przyprawami.
Białka ubić na sztywno, powoli dodając
cukier puder.Delikatnie wmieszać suche składniki, wyrobić jednolitą masę.Podzielić na części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić (ok. 1h).Ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 0,5cm (polecam
między dwoma kawałkami folii).Wycinać
ciastka foremką i piec ok. 10-12 minut w 180°C (160°C z termoobiegiem).Po całkowitym wystudzeniu posmarować gęstym lukrem przygotowanym z 1 ubitego
białka z
cukrem pudrem (120g). Zostawić do zastygnięcia.


* źródło : blog Twoje&Moje - u Agaty było ok. 80 gwiazdek, ale wygląda na to, że ja wybrałam trochę większą foremkęwtorek, 14 stycznia 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze