ßßß
 
            
         Składniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:125 g ciastek digestive2 łyżki gorzkiego kakao65 g masłamasa serowa:400 g serka wiejskiego200 g serka kremowego150 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 żółtka150 g cukrusok z 1/2 cytrynysok z 1/2 pomarańczy1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki mąki pszennejpolewa czekoladowa:100 g ciemnej czekolady (70%)3 łyżki śmietany kremówki (38%)2 łyżki soku z pomarańczyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z kakao. Wlać masło, połączyć.Formę wyłożyć folią aluminiową, w dno wcisnąć masę ciasteczkową, ugniatając łyżką lub dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Serek wiejski zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać serek kremowy, imbir, gałkę muszkatołową i mąkę, zmiskować na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do masy jajecznej dodać serki, dobrze połączyć. Wlać kremówkę i soki, zmiksować tylko do połaczenia składników.Masę serową wylać na schłodzony spód (jest dość rzadka, więc tortownica powinna być szczelna lub ewentualnie owinięta z zewnątrz folią).Piec 1 godzinę 45 minut w 140 st. C. (gdyby wierzch zaczął się rumienić, przykryć folią aluminiową).Ostudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę razem z kremówką i sokiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jednolitą masę wyłożyć na wierzch sernika, następnie schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!Nieśmiało chciałabym przypomnieć o konkursie - został jeszcze tydzień na przysyłanie zdjęć, na które czekam niecierpliwie.Dziś miałam znów iść do szkoły - ale nic z tego, niestety. W związku z pracą muszę pozmieniać terminy zajęć, co trochę czasu mi zajmie. I pewnie z miesiąc będę w plecy... Cóż, takie życie...
Składniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:125 g ciastek digestive2 łyżki gorzkiego kakao65 g masłamasa serowa:400 g serka wiejskiego200 g serka kremowego150 ml śmietany kremówki (38%)2 jajka2 żółtka150 g cukrusok z 1/2 cytrynysok z 1/2 pomarańczy1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej2 łyżki mąki pszennejpolewa czekoladowa:100 g ciemnej czekolady (70%)3 łyżki śmietany kremówki (38%)2 łyżki soku z pomarańczyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z kakao. Wlać masło, połączyć.Formę wyłożyć folią aluminiową, w dno wcisnąć masę ciasteczkową, ugniatając łyżką lub dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Serek wiejski zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać serek kremowy, imbir, gałkę muszkatołową i mąkę, zmiskować na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do masy jajecznej dodać serki, dobrze połączyć. Wlać kremówkę i soki, zmiksować tylko do połaczenia składników.Masę serową wylać na schłodzony spód (jest dość rzadka, więc tortownica powinna być szczelna lub ewentualnie owinięta z zewnątrz folią).Piec 1 godzinę 45 minut w 140 st. C. (gdyby wierzch zaczął się rumienić, przykryć folią aluminiową).Ostudzić w uchylonym piekarniku.Czekoladę razem z kremówką i sokiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jednolitą masę wyłożyć na wierzch sernika, następnie schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.Smacznego!Nieśmiało chciałabym przypomnieć o konkursie - został jeszcze tydzień na przysyłanie zdjęć, na które czekam niecierpliwie.Dziś miałam znów iść do szkoły - ale nic z tego, niestety. W związku z pracą muszę pozmieniać terminy zajęć, co trochę czasu mi zajmie. I pewnie z miesiąc będę w plecy... Cóż, takie życie...