Wykonanie
Dziś znów wspólne pieczenie. Jak już wielokrotnie wspominałam - bardzo to lubię i za każdym razem ogromnie się cieszę, kiedy
mogę coś przygotować w tak wspaniałym towarzystwie. Tym razem z Lejdi,
Maggie, Mirabelką, Emmą i Chantel zdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na
jabłka w pełni.Myślałam, że długo
będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała
tarta. Właściwie taki wzbogacony o
orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość
jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale -
cynamonowe, soczyste
jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą
rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką
lodów waniliowych.Nie
mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały...
Tarta z
jabłkami i
orzechami
Składniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)ciasto:130 g
mąki pszennej40 g
mąki ziemniaczanej25 g
cukru85 g zimnego
masła1
jajkonadzienie
orzechowe:125 g zmielonych
orzechów laskowych100 ml
mleka1 łyżka
cukru1 łyżka ciemnego
rumunadzienie
jabłkowe:500 g
jabłek40 g
cukru25 g
rodzynek1/2 łyżeczki
cynamonudodatkowo:1 łyżka
cukru pudruMąki przesiać do miski, wymieszać z
cukrem. Dodać
masło, dokładnie posiekać. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Mleko zagotować, wsypać
cukier i
orzechy, wlać
rum. Pogotwać jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z
cukrem,
rodzynkami i
cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić.2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować
masłem, wyłożyć
ciastem, formując brzegi.Na ciasto wyłożyć równomiernie masę
orzechową, a na niej
jabłka razem z
sokiem, którym puściły przy gotowaniu.Resztę ciasta rozwałkować, przykryć
jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut.Wierzch oprószyć
cukrem pudrem.Podawać ciepłe lub wystudzone.Smacznego!A dzisiaj... Dzisiaj, moi
drodzy, przeprowadzam kuchenny eksperyment. Czy coś z tego wyjdzie jeszcze nie wiem, ale jeśli tak, już niedługo podzielę się efektami.