Wykonanie
Najlepsze jesienne ciasto, …. czyli
tarta z
jabłkami 🙂


Składniki na kruche ciasto:270 g
mąki pszennej30 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki na
jabłkowy farsz:4-5 dużych
jabłek2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
jajko, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło oraz
cukier puder. Następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy formę (ciasto z formą wstawiamy do lodówki), drugą cześć ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie
jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w ok 1-2 cm kostkę.
Jabłka oprószamy
cukrem,
cynamonem i
mąka ziemniaczaną i wykładamy na ciasto.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm nacinamy w cienkie paseczki i układamy na jabłkach (ja użyłam do tego specjalnego wałeczka, którego dostałam od Mamy, ciasto rozwałkowujemy i przecinamy specjalnym wałeczkiem do wzorków).Tartę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez ok. 40 minut lub od czasu jak się ładnie zarumieni.Smacznego!