ßßß

Składniki na kruche ciasto:270 g mąki pszennej30 g cukru pudru200 g masła1 jajkoszczypta soliSkładniki na jabłkowy farsz:4-5 dużych jabłek2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy jajko, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier puder. Następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy formę (ciasto z formą wstawiamy do lodówki), drugą cześć ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w ok 1-2 cm kostkę. Jabłka oprószamy cukrem, cynamonem i mąka ziemniaczaną i wykładamy na ciasto.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm nacinamy w cienkie paseczki i układamy na jabłkach (ja użyłam do tego specjalnego wałeczka, którego dostałam od Mamy, ciasto rozwałkowujemy i przecinamy specjalnym wałeczkiem do wzorków).Tartę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez ok. 40 minut lub od czasu jak się ładnie zarumieni.Smacznego!