Wykonanie
Dzisiaj Dzień Taty. Ja do mojego zadzwoniłam z samego rana (z mojego punktu widzenia, według niego to już
pora na pierwszą drzemkę była) z życzeniami.Zawsze
bawi mnie, jak Tato przypomina mi o Dniu
Matki, a Mamunia z kolei stara się niezauważalnie przypomnieć mi o Dniu Ojca. Ja wiem, że w moim wieku skleroza to zjawisko niezwykle popularne, u mnie szczególnie zaawansowane, ale jednak o pewnych rzeczach wypadać pamięta. Zwykle zapominam daty i imiona, chyba, że ktoś mi je zapisze. Nie dlatego, że jestem jakoś szczególnie roztrzepana (tylko trochę, w granicach normy bym powiedziała), ale mam pamięć typowo wzrokową - słowa, które tylko usłyszę, dość szybko ulatują z mej pamięci... Dni Mamy i Taty jednak są na tyle ważne, że pamiętam. Co roku. A moi Rodzice i tak sądzę, że gdyby nie oni, to z pewnością bym zapomniała. Cóż... Z
pewnymi porządkami nie da się walczyć, trzeba je zaakceptować takimi, jakimi są.Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno. Idealny nie tylko na Dzień Ojca, ale na każdy inny świąteczny i powszedni dzień. Pracy z nim niewiele (poza wycinaniem kruchych
ciasteczek, ale ten etap można pominąć), a smak jest rewelacyjny. Sernik wyszedł lekki, delikatny, bardzo
owocowy. Po prostu niebo w buzi.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2013 i od dawna miałam na niego ochotę. Ten śliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych
malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej
bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo.Można zamiast kruchego
spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych
ciastek. Można dać dowolne
owoce sezonowe:
jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki
truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z
malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo.Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo, Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie
mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g
mąki pszennej100 g
cukru1/4 łyżeczki
soli125 g zimnego
masła1
jajkododatkowo:1
jajko2 łyżki
mleka10 g
cukrumasa serowa:400 g
serka kremowego50 g
cukru200 ml
śmietany kremówki (38%)1 opakowanie
galaretki malinowej200 ml wrzątku200 g świeżych
malinwierzch:200 ml
śmietany kremówki (38%)50 g
serka mascarpone50 g świeżych
malinMąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Zimne ciasto podzielić na pół. Połowę wstawić do lodówki, resztę rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Wyłożyć spód formy papierem do pieczenia, na to położyć ciasto. Gęsto nakłuć widelcem.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut.Wystudzić.Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać
cukrem.Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.
Galaretkę wymieszać z
cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną
galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić na 5 minut do lodówki (uważać, bo szybko się ścina).Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać
maliny.Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić pozostałą kremówkę z
mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji. Wierzch udekorować pozostałymi
malinami i
ciasteczkami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!Jeszcze tylko tydzień roboczy, i jedziemy! Nie jestem podekscytowana podróżą (dwanaście godzin w aucie zawsze mnie wykańcza), ale perspektywa
trzech tygodni w lipcu w Polsce jest doprawdy wręcz oszałamiająca... Niech żyją wakacje!