Wykonanie
Jeśli lubicie
ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże
owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o
mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego
serka i świeżych
malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.
1/2 szklanki ciepłej
wody1 opakowanie
drożdży instant (7g)1 szklanki ciepłego
mleka3 łyżki
masła - roztopionego1/3 szklanki
cukru2
jajka1/2 łyżeczki
soliok. 500 g
mąki pszennej tortowej+ 1 rozmącone
jajko do posmarowania ciasta1 opakowanie kremowego
serka kanapkowegook. 2/3 szklanki
malin1.
Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z łyżką
cukru i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".2. Dodać
mleko,
jajka, pozostały
cukier,
sól oraz
masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę
mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej
mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość
mąki zależy od rodzaju użytej
mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 , 5 cm.Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką
ser oraz po kilka
malin. Oprószamy leciutko
cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z
malin nie wyciekał od
spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.
Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.
Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym
jajkiem.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka.Gotowe ciasto możemy polukrować.