ßßß Cookit - przepis na Ciasto - droďż˝dďż˝owe ďż˝limaczki z serem i malinami

Ciasto - dro�d�owe �limaczki z serem i malinami

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, w sezonie letnim warto wykorzystać do nich świeże owoce. Z dzisiejszego przepisu otrzymacie przyjemnie puchate ciasto o mleczno - maślanym smaku, wzbogacone dodatkiem kremowego serka i świeżych malin. Ciasto można rozrywać na indywidualne bułeczki lub kroić w kawałki.
1/2 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki masła - roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
ok. 500 g mąki pszennej tortowej
+ 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
1 opakowanie kremowego serka kanapkowego
ok. 2/3 szklanki malin
1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
2. Dodać mleko, jajka, pozostały cukier, sól oraz masło. Wymieszać. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, by nie obeschło.
3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 , 5 cm.
Z ciasta odcinamy pasek o szerokości ok. 5 cm. Na pasku układamy łyżeczką ser oraz po kilka malin. Oprószamy leciutko cukrem. Pasek ciasta zwijamy w luźna roladkę. Brzegi u dołu zlepiamy ze sobą, by sok z malin nie wyciekał od spodu podczas pieczenia. Otrzymanego w ten sposób ślimaczka ustawiamy w centrum formy do pieczenia o średnicy 24 cm.
Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.
Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto możemy polukrować.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/07/Ciasto-drozdzowe-slimaczki-z-serem-i-malinami.html