ßßß
Składniki:3 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)¾ szklanki letniej wody1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)1 ½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:Jeśli robicie w automacie:Wodę, jajko, roztopione masło wlewamy do automatu, następnie dodajemy sól, mąkę(przesianą), cukier i drożdże, nastawiamy na wyrabianie ciasta drożdżowego.Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy bułki, nożem ponacinamy "gwiazdki", przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Smarujemy bułki mlekiem lub rozbełtanym jajkiem - odstawiamy na 45 minut.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 15-17 minut (Piekłam 17 minut)Gdy robicie tradycyjnie:Wszystkie składniki wrzucamy.wlewamy do miski, zagniatamy.Gdy ciasto mamy zwarte i odchodzi od naczynia wyrabiamy jeszcze chwile. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, formujemy bułki, nacinamy j/w, smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na około 45 minut.Pieczemy w rozgrzanym Piekarniku nagrzanym do 220*C 15-17 minut.
*W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia podana jest 225*C, ja jednak piekłam w 2208C w zupełności to wystarczyło;)