ßßß
Przepis cytuje z w/w strony:3 szklanki mąki pszennej¾ szklanki letniej wody1 ½ łyżeczki drożdży instant lub 20g świeżych1 ½ łyżeczki cukru1 łyżeczka soli1 jajko2 łyżki masłaSposób przygotowania:Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem.Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225°C.