Wykonanie
Dzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od
sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym
masełkiem i posypane
cukrem - smak dzieciństwa :)
Składniki:1 kostka
sera - u mnie
ser półtłusty 280g (Trzebownisko)1,5 szklanki
mąki pszennej2
jajkaszczypta
soliłyżka
cukruSposób wykonania:1.
Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy
jajka,
cukier i
sól i stopniowo dodajemy
mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące.2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski.3. Gotujemy
wodę z dodatkiem
soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową.4. Podajemy polane roztopionym
masłem i oprószone
cukrem.Smacznego!!!