Wykonanie
Tak, wiem, w tym miesiącu już miałam nie piec nic
czekoladowego, ale nie wytrzymałam ;-). Na blogu u Ptasi zobaczyłam nowy przepis na brownie i jakoś tak szybko się upiekło... Jest wspaniałe, choć zamiast
serka kremowego użyłam
serek typu 'quark'. Bardzo polecam na pyszny podwieczorek :-).Składniki:125 g
gorzkiej czekolady125 g
masła2 duże
jajka150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii75 g
mąki pszennejszczypta
soli200 g
serka kremowego typu philadelphiaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z
solą, następnie przesiać i odłożyć.
Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego (w razie konieczności przetrzeć przez sitko). Lekko przestudzić.W drugim naczyniu
jajka lekko roztrzepać z
cukrem i
wanilią, wmieszać do nich masę
czekoladową. Na końcu wymieszać z przesianą
mąkąSerek kremowy pokroić najcieniej jak potraficie.Formę kwadratową o
boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać połowę ciasta brownie, na to wyłożyć pokrojony
serek kremowy, a na górę resztę ciasta, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Gotowe brownie jest wypieczone i sprężyste z wierzchu, lepkie w środku (
czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudzić, pokroić na kwadraty.Uwaga: brownie pieczone w formie o wymiarach polecanych przez autorkę przepisu jest dość niskie (co widać na zdjęciach).Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'How to be a domestic goddess'.