ßßß Cookit - przepis na STRAWBERRY SLAM JAM! :D

STRAWBERRY SLAM JAM! :D

nazwa

Wykonanie

Po dniu umierania na okres i wymuszonej przez to głodówce, postanowiłam zrobić sobie dobrze xD. I tak, choć orgazm chodzi mi po głowie, to mam na myśli raczej orgazmiczne jedzenie! :D. Tylko truskawki mają wystarczająco zakręcony smak! I zakręcony kolor! I buzują jak szampan w tym śmiesznym punkcie między oczami u nasady nosa ^^'. I proszę, przestańmy w końcu udawać, że Stevie Wonder śpiewając 'Isn't she lovely/ Isn't she wonderfull/ Isn't she precious(...)' miał na myśli dziecko, a nie lady truskawkę o.O (wybacz Stevie ^^' nigdy za tobą nie przepadałam).
No ale do rzeczy, do rzeczy, do rzeczy... Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy nie tylko przez truskawkowy klimat. Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy, ponieważ powstał przy współpracy z kimś, kto z truskawkami komponuje się idealnie! Jeśli jeszcze nie znacie, poznajcie. Ladies and gays! Powitajmy gromkimi brawami, pierwszy raz na foodaua !
Paweł Herman Photography!
Piękne truskawkowe zdjęcia są oczywiście jego - nie mojego (co przyprawia mnie o ciężką depresję ;( ) - autorstwa. Dzięki Herman :* Let's twist it up! Strawberry slam jam! :D
KLASYCZNE TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ:
Na rozgrzewkę klasyka - truskawki ze śmietaną ;). W tym miejscu nie będę nawet próbować bawić się w przepis -_-' . Ale jako bazowa inspiracja musiały się tu znaleźć :D. Więc patrz i płacz, że to Herman zeżarł, a nie ty xD.
aua: spływa! Zaraz spadnie!
Herman: gdzie spływa? Zrobię fotę, będzie omniomniom ^^'
***
Po szybkiej rozgrzewce najwyższa pora podkręcić tempo. Jedno z moich ulubionych śniadań i lekkich obiadów na słoneczne, duszne dni.
PLACUSZKI Z TRUSKAWKAMI I ŚMIETANĄ:
składniki:
1 mały jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
1 serek homogenizowany waniliowy
2 jajka
10 łyżek mąki
2 czubate łyżki cukru
proszek do pieczenia
dodatkowo:
truskawki
1 duże opakowanie śmietany
cukier puder
wykonanie:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Żółtka wymieszaj z cukrem, serkiem i jogurtem. Następnie wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia (ja używam proszku na oko (?) powiedzmy... no dobra łyżeczka proszku by siadła). Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli. Wmieszaj pianę delikatnie do masy. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placuszki wykładając je dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość rzadkie. Podawaj polane słodką śmietaną i posypane truskawkami. Na zimno też są ok ;).
***
I nareszcie możemy przejść do końcowego zaliczenia. Bardzo uszczęśliwiający deser *.* . Deser, który z każdej rozmowy pozostawia tylko:
- mmmmohhhmmmmmniomn... mmmmmhhhh... ommmmmmm...
MUS ŚMIETANKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI NA CIEPŁO:
składniki:
1 duże opakowanie śmietany 18%
3 płaskie łyżki cukru pudru
4 łyżeczki agaru
1 tabliczka białej czekolady
truskawki
różowe wino półwytrawne
cukier
+ dodatkowy cukier na karmelowe dekoracje
wykonanie:
Ubij śmietanę z cukrem. Rozpuść agar w rondelku w niewielkiej ilości wody. Odstaw na chwilę, po czym zagotuj. Odstaw na krótką chwilę, żeby się ochłodziło i rozprowadź dokładnie w śmietanie. Czekoladę zetrzyj na tarce na jak największych oczkach i wymieszaj delikatnie ze śmietaną. Wstaw masę do lodówki, żeby nieco zgęstniała, po czym wyłóż do form. Polecam obręcze kucharskie, bo łatwiej wykłada się masę na talerz z naczynia bez dna. Trzeba tylko zawinąć je do chłodzenia folią spożywczą od spodu. Jeśli jednak nie masz takich obręczy, szklanki dadzą radę. Po prostu przed wyłożeniem musisz zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie i zachować spokój i cierpliwość, jeśli się nie uda :P. Przed podaniem mus musi posiedzieć kilka godzin w lodówce :].
W tym czasie przygotuj karmelowe ozdoby. Wlej do rondla szklankę wody. Podłącz palnik na dużą moc. Wsyp do środka szklankę cukru i zostaw. Nie mieszaj! Po chwili wszystko zacznie się gotować i zmieniać kolor z przezroczystego, przez żółtawy, aż do bursztynowego. Wtedy szybko zdejmij rondel z ognia i zanurz na kilka sekund w naczyniu z zimną wodą. Weź dwa widelce i maczając w karmelu rozciągaj go między nimi w powietrzu, aż zastygnie. Pewnie upaprzesz cały zlew i dużą ilość widelców, ale wystarczy, że potem zalejesz wszystko wodą i samo zejdzie ;). Jak karmel na sztućcach pozastyga odłam go delikatnie i odłóż.
Wyciągnij mus z lodówki. Pokrojone truskawki podgrzej z odrobiną cukru i porządnym chlustem wina, aż się zagotują. Podawaj osobno. Całość ozdabiaj karmelem. Tyle ;)
***
Na koniec jeszcze raz dla przypomnienia:
- ja - nazywam się monika fudała (aua) i wydaję ostatnie pieniądze na blogowe dania
- on - Paweł Herman Photography - przychodzi, robi truskawkowe zdjęcia i sprawia, że moje puste kieszenie nabierają sensu :*
I najważniejsze... jedzmy ładnie!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2012/06/strawberry-slam-jam-d.html