Wykonanie
Po dniu umierania na okres i wymuszonej przez to głodówce, postanowiłam zrobić sobie dobrze xD. I tak, choć orgazm chodzi mi po głowie, to mam na myśli raczej orgazmiczne jedzenie! :D. Tylko
truskawki mają wystarczająco zakręcony smak! I zakręcony kolor! I buzują jak
szampan w tym śmiesznym punkcie
między oczami u nasady nosa ^^'. I proszę, przestańmy w końcu udawać, że
Stevie Wonder śpiewając 'Isn't she lovely/ Isn't she wonderfull/ Isn't she precious(...)' miał na myśli dziecko, a nie lady
truskawkę o.O (wybacz
Stevie ^^' nigdy za tobą nie przepadałam).
No ale do rzeczy, do rzeczy, do rzeczy... Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy nie tylko przez
truskawkowy klimat. Dzisiejszy wpis jest wyjątkowy, ponieważ powstał przy współpracy z kimś, kto z
truskawkami komponuje się idealnie! Jeśli jeszcze nie znacie, poznajcie. Ladies and gays! Powitajmy gromkimi brawami, pierwszy raz na foodaua !Paweł Herman Photography!Piękne
truskawkowe zdjęcia są oczywiście jego - nie mojego (co
przyprawia mnie o ciężką depresję ;( ) - autorstwa. Dzięki Herman :* Let's twist it up! Strawberry slam jam! :DKLASYCZNE
TRUSKAWKI ZE
ŚMIETANĄ:Na rozgrzewkę klasyka -
truskawki ze
śmietaną ;). W tym miejscu nie
będę nawet próbować bawić się w przepis -_-' . Ale jako bazowa inspiracja musiały się tu znaleźć :D. Więc patrz i płacz, że to Herman zeżarł, a nie ty xD.
aua: spływa! Zaraz spadnie!Herman: gdzie spływa? Zrobię fotę, będzie omniomniom ^^'***Po szybkiej rozgrzewce najwyższa
pora podkręcić tempo. Jedno z moich ulubionych śniadań i lekkich obiadów na
słoneczne, duszne dni.PLACUSZKI Z
TRUSKAWKAMI I
ŚMIETANĄ:
składniki:1 mały
jogurt naturalny (najlepiej gęsty)1
serek homogenizowany waniliowy2
jajka10 łyżek
mąki2 czubate łyżki
cukruproszek do pieczeniadodatkowo:
truskawki1 duże opakowanie
śmietanycukier puderwykonanie:
Rozbij
jajka i oddziel
żółtka od
białek do dwóch osobnych misek.
Żółtka wymieszaj z
cukrem,
serkiem i
jogurtem. Następnie wmieszaj
mąkę i
proszek do pieczenia (ja używam proszku na oko (?) powiedzmy... no dobra łyżeczka proszku by siadła).
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę
soli. Wmieszaj pianę delikatnie do masy. Rozgrzej patelnię z
olejem i smaż placuszki wykładając je dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość rzadkie. Podawaj polane słodką
śmietaną i posypane
truskawkami. Na zimno też są ok ;).***I nareszcie możemy przejść do końcowego zaliczenia. Bardzo uszczęśliwiający deser *.* . Deser, który z każdej rozmowy pozostawia tylko:- mmmmohhhmmmmmniomn... mmmmmhhhh... ommmmmmm...MUS
ŚMIETANKOWY Z
BIAŁĄ CZEKOLADĄ I
TRUSKAWKAMI NA CIEPŁO:
składniki:1 duże opakowanie
śmietany 18%3 płaskie łyżki
cukru pudru4 łyżeczki agaru1 tabliczka
białej czekoladytruskawkiróżowe wino półwytrawne
cukier+ dodatkowy
cukier na karmelowe dekoracjewykonanie:
Ubij
śmietanę z
cukrem. Rozpuść agar w rondelku w niewielkiej ilości
wody. Odstaw na chwilę, po czym zagotuj. Odstaw na krótką chwilę, żeby się ochłodziło i rozprowadź dokładnie w
śmietanie.
Czekoladę zetrzyj na tarce na jak największych oczkach i wymieszaj delikatnie ze
śmietaną. Wstaw masę do lodówki, żeby nieco zgęstniała, po czym wyłóż do form. Polecam obręcze kucharskie, bo łatwiej wykłada się masę na talerz z naczynia bez dna. Trzeba tylko zawinąć je do chłodzenia folią spożywczą od
spodu. Jeśli jednak nie masz takich obręczy, szklanki dadzą radę. Po prostu przed wyłożeniem musisz zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie i zachować spokój i cierpliwość, jeśli się nie uda :P. Przed podaniem mus musi posiedzieć kilka godzin w lodówce :].
W tym czasie przygotuj karmelowe ozdoby. Wlej do rondla szklankę
wody. Podłącz palnik na dużą moc. Wsyp do środka szklankę
cukru i zostaw. Nie mieszaj! Po chwili wszystko zacznie się gotować i zmieniać kolor z przezroczystego, przez żółtawy, aż do
bursztynowego. Wtedy szybko zdejmij rondel z ognia i zanurz na kilka sekund w naczyniu z zimną
wodą. Weź dwa widelce i maczając w karmelu rozciągaj go
między nimi w powietrzu, aż zastygnie. Pewnie upaprzesz cały zlew i dużą ilość widelców, ale wystarczy, że
potem zalejesz wszystko
wodą i samo zejdzie ;). Jak karmel na sztućcach pozastyga odłam go delikatnie i odłóż.Wyciągnij mus z lodówki. Pokrojone
truskawki podgrzej z odrobiną
cukru i porządnym chlustem
wina, aż się zagotują. Podawaj osobno. Całość ozdabiaj karmelem. Tyle ;)***Na koniec jeszcze raz dla przypomnienia:- ja - nazywam się monika fudała (aua) i wydaję ostatnie pieniądze na blogowe dania- on - Paweł Herman Photography - przychodzi, robi
truskawkowe zdjęcia i sprawia, że moje puste kieszenie nabierają sensu :*I najważniejsze... jedzmy ładnie!