ßßß
Nie wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :)Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :)Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :)
Składniki:600g fileta z kurczaka1 przecier pomidorowy 90g1 niewielka papryka (kolor dowolny)2 średnie cebule1 duży ząbek czosnku1 łyżeczka soli (ew. Vegety)Pieprz1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej)2 łyżeczki przyprawy gyros1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej)Dodatkowo:Ok. 6 łyżek oleju do smażenia1 łyżka mąki½ szklanki wodyOk. 400g makaronu PappardelleFilet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy gyrosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty.Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę, a paprykę w nieco grubszą. Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.Pappardelle, czyli makaron wstążki gotujemy wg przepisu, czyli około 10 minut w osolonej wodzie.
R E K L A M A