Składniki:250 g makaronu muszelki250 g mięsa mielonego2 cebule2 ząbki czosnku3 łyżeczki przecieru pomidorowego3 łyżki oleju do smażenia1 szklanka wody do farszuSól, pieprz, bazylia, oreganoPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody na 15 minut). Po odcedzeniu makaron odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę) do wyczerpania wszystkich składników.