Wykonanie
Nie wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia
makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos
mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :)Pappardelle to
makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt
makaronu jaki macie akurat w kuchni :)
Sos pomidorowo –
paprykowy z
kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów,
ryżu,
chleba,
kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :)
Składniki:600g
fileta z kurczaka1
przecier pomidorowy 90g1 niewielka
papryka (kolor dowolny)2 średnie
cebule1 duży ząbek
czosnku1 łyżeczka
soli (ew.
Vegety)
Pieprz1 łyżeczka
bazylii (suszonej lub świeżej)2 łyżeczki
przyprawy gyros1 łyżeczka suszonej
papryki (łagodnej)Dodatkowo:Ok. 6 łyżek
oleju do smażenia1 łyżka
mąki½ szklanki
wodyOk. 400g
makaronu Pappardelle
Filet z kurczaka kroimy na podłużne, cienkie paski, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanymi około 3 – 4 łyżkami
oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy gyrosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty.
Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę, a
paprykę w nieco grubszą. Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami
oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy
przecier pomidorowy, około ¾ szklanki
wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty
czosnek,
sól,
pieprz,
bazylię i suszoną
paprykę. Do pół szklanki
wody wsypujemy
mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki
kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy.Pappardelle, czyli
makaron wstążki gotujemy wg przepisu, czyli około 10 minut w osolonej wodzie.
R E K L A M A