Wykonanie

Poszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma
spodu z ciasta i kreseczek z
polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez
spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka
razy, więc gorąco polecam :)



Spód:125g
margaryny (1/2 kostki)½ szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ szklanki
mąkiMasa serowa:70 dag
twarogu6 jaj25 dag
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1 duży
cukier waniliowy125g
margaryny (1/2 kostki)
Bakalie (ilość wg uznania) np.
rodzynki, skórka z
pomarańczy etc. + 1 łyżka
mąkiMasa kokosowa:4
białka15 dag
cukru15 dag wiórek
kokosowych1 łyżka
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa (nitk i
czekoladowe):40g
czekolady gorzkiej lub deserowej40ml
mleka lub
wodyMargarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka, i
proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo
mąkę. Gotowym
ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm jeśli wolicie wyższe lub szerszej jeśli ciasto ma być niższe), wysmarowaną
margaryną i wysypaną
bułką tartą, lub wyłożoną papierem pergaminem.
Twaróg mielimy, jeśli nie jest homogenizowany.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
żółtka i stopniowo
twaróg, ciągle ucierając. Gdy masa jest dobrze utarta dodajemy do niej jeszcze
proszek do pieczenia i budyniowy proszek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę (
sól powoduje, że
białka szybciej się ubijają), po czym delikatnie mieszamy je razem z masą
serową. Na koniec dodajemy
bakalie. (
Rodzynki najlepiej sparzyć wrzątkiem, przecedzić przez sito, a następnie wymieszać razem z
mąką i dodać do masy serowej – wtedy nie opadną na dno). Masę serowa wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 180 ⁰ C (jeśli ciasto jest pieczone w większej blaszce, czas pieczenia skracamy).Około 10 minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy masę
kokosową.
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą
soli, dodajemy
cukier i miksujemy około 3 minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy
proszek do pieczenia i
mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy
kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę
kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada.Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Na zimnym serniku można zrobić
czekoladowe nitki.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy
mlekiem lub
wodą i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając do czasu, gdy polewa się zagotuje. Jeśli jej konsystencja będzie zbyt gęsta, dolewamy łyżkę lub dwie
wody i jeszcze raz zagotowujemy.Ciepłą polewą ozdabiamy ciasto i pozostawiamy do czasu, aż stwardnieje.

R E K L A M A
