Wykonanie

Sernik na kruchym cieście z
bezą orzechową. Pyszny, delikatny sernik na kruchym cieście z masą
serową i
rodzynkami. Całość dopełnia
beza, która w smaku przypomina delikatny,
orzechowy biszkopt. Przepis jest alternatywą dla tradycyjnego sernika, który również znajdziecie na KozakGotuje.pl. Jest to idealna propozycja na deser lub przyjęcie.Składniki kruche ciasto :125 g kostki
margaryny lub
masłaszklanka
mąki2
żółtkacukier waniliowyłyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:1,5 kg
twarogu półtłustego10
żółtek6
białekkostka
masła (ok. 250 g)2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy2 budynie
śmietankowe200 g
rodzynek (idealne
bakalie do sernika)Składniki na
bezę (wierzch ciasta):6
białekszklanka
cukru1,5 szklanki zmielonych
orzechów włoskichSposób przygotowania ciasta na spód:1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę.2. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.3. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej
mąką stolnicy i układamy na średniej blaszce (wymiary ok. 26 x 38 cm)4. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie zrobiły się pęcherze powietrza podczas pieczenia.5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż będzie miało złocisty kolor.6. Odstawiamy do wystygnięcia.Sposób przygotowania masy serowej:1.
Żółtko,
cukier puder ucieramy wałkiem lub miksujemy.2. Następnie dodajemy
masło i znowu ucieramy.3.
Twaróg mielimy (chyba, że już kupiliśmy zmielony) i dodajemy małymi porcjami na zmianę z
budyniem (w suchej postaci), stale ucierając.4. Ubijamy pianę z
białek i dodajemy do ciasta.5. Całość dobrze mieszamy.6. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruche ciasto.Sposób przygotowania
bezy orzechowej:1. Ubijamy pianę z
białek i
cukru.2. Dodajemy zmielone
orzechy włoskie .3. Całość delikatnie mieszamy.4. Wylewamy tę masę na ciasto.5. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i pieczemy ok. 1 , 5 godziny.Sernik na kruchym cieście z
bezą orzechową jest gotowy, smacznego!Zobacz też:Sernik „Brygidy”