ßßß
Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową. Pyszny, delikatny sernik na kruchym cieście z masą serową i rodzynkami. Całość dopełnia beza, która w smaku przypomina delikatny, orzechowy biszkopt. Przepis jest alternatywą dla tradycyjnego sernika, który również znajdziecie na KozakGotuje.pl. Jest to idealna propozycja na deser lub przyjęcie.Składniki kruche ciasto :125 g kostki margaryny lub masłaszklanka mąki2 żółtkacukier waniliowyłyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:1,5 kg twarogu półtłustego10 żółtek6 białekkostka masła (ok. 250 g)2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe200 g rodzynek (idealne bakalie do sernika)Składniki na bezę (wierzch ciasta):6 białekszklanka cukru1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskichSposób przygotowania ciasta na spód:1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę.2. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.3. Rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy i układamy na średniej blaszce (wymiary ok. 26 x 38 cm)4. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie zrobiły się pęcherze powietrza podczas pieczenia.5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut, aż będzie miało złocisty kolor.6. Odstawiamy do wystygnięcia.Sposób przygotowania masy serowej:1. Żółtko, cukier puder ucieramy wałkiem lub miksujemy.2. Następnie dodajemy masło i znowu ucieramy.3. Twaróg mielimy (chyba, że już kupiliśmy zmielony) i dodajemy małymi porcjami na zmianę z budyniem (w suchej postaci), stale ucierając.4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta.5. Całość dobrze mieszamy.6. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruche ciasto.Sposób przygotowania bezy orzechowej:1. Ubijamy pianę z białek i cukru.2. Dodajemy zmielone orzechy włoskie .3. Całość delikatnie mieszamy.4. Wylewamy tę masę na ciasto.5. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (170 stopni Celsjusza) i pieczemy ok. 1 , 5 godziny.Sernik na kruchym cieście z bezą orzechową jest gotowy, smacznego!Zobacz też:Sernik „Brygidy”