Wykonanie

Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek
drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone
jadłam już kilka
razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie gotową babkę Panattone można kupić w hipermarketach, ale ten długi termin przydatności to działa na mnie trochę odstraszająco :)Przepis babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna.Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość
ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe.Polecam :)
Ciasto drożdżowe:50 dkg
mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania)12 dkg
margaryny250 ml
mleka5 dkg
drożdży (+ 1 łyżeczka
soli + 1 łyżeczka
cukru)¾ szklanki
cukru6
żółtek25 ml
rumu lub
spirytusu½
olejku rumowego lub
pomarańczowego100g
migdałów (najlepiej bez skórki)200g
rodzynek (+ ok. 2 łyżki
mąki)100ml
rumu lub
wódki1 łyżka kandyzowanej skórki z
pomarańczyLukier:ok. 4 łyżek
cukru pudru + 3 łyżeczki
mleka na
lukierNa początek
rodzynki przepłukujemy gorącą
wodą, a następnie wsypujemy je do słoika i zalewamy
alkoholem, aby moczyły się w nim co najmniej 30 minut.
Drożdże,
sól i
cukier umieszczamy w kubku lub szklance i mieszamy widelcem do momentu, gdy staną się całkowicie płynne. Dolewamy do nich letniego
mleka, tak aby było trochę ponad pół szklanki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Osobno rozpuszczamy
margarynę, do której wlewamy resztę
mleka. Do miski wsypujemy
mąkę, robimy dołek, do którego wlewamy mieszankę letniego
mleka z
margaryną. Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy
alkohol, olejek,
żółtka i
cukier. Na koniec dodajemy
drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z
pomarańczy,
migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i
rodzynki, które wcześniej osuszamy z
alkoholu i przesypujemy
mąką.

Ciasto jeszcze raz mieszamy z
bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją objętość. Ja piekłam w blaszce keksówce 41 x 12,5cm i na tą ilość ciasta była idealna. Jeśli chcesz upiec babkę Panettone o tradycyjnym kształcie, wysmaruj spód tortownicy tłuszczem, a do jej
boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy by podwoiło swą objętość, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 200°C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 35 minut.

Gotową babkę można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.Sposób na
lukierDo miseczki wsypujemy
cukier puder, wlewamy
mleko i mieszamy łyżeczka, aż powstanie nam jednolita, gęstawa konsystencja. Lukrujemy i gotowe :)

Pozdrawiam :)R E K L A M A>