Wykonanie
Chyba każdy kogo znam lubi pączki. Najlepsze, te domowe z
konfiturą różaną, wbrew pozorom są łatwe w przygotowaniu, choć czasochłonne. Pączki najlepiej smażyć puste. Lżejsze lepiej się smażą, a te wcześniej nadziane często pękają w tłuszczu. Najlepiej więc nadziewać je po usmażeniu cienką końcówka szprycy. Oprócz różanych, świetnie smakują te z
konfiturą morelową lub
adwokatem. I lukrem oczywiście.


składniki:1 kg
mąki80 g
drożdży7
żółtek1/2 szklanki
cukru3/4 stopionego
masła lub 150g
margaryny1,5 szklanki letniego
mlekacukier waniliowyskórka z cytryny i
pomarańczypłaska mała łyżeczka
soli3 łyżki
spirytusu750 g
smalcu500 ml
olejucukier puder lub
lukier do dekoracjidowolne nadzieniePół szklanki
mleka,
drożdże, łyżeczkę
cukru i łyżkę
maki, rozrabiamy w miseczce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
drożdżowy rozczyn oraz utarte
żółtka. Wyrabiamy, w trakcie dodajemy stopione
masło. Dodajemy
spirytus i skórki
owocowe i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wystarczająco urośnie, wykładamy na stolnice, lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką grube krążki. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut pod ściereczką. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przewracając patyczkiem. Studzimy na papierze kuchennym, który wsiąknie nadmiar tłuszczu i nadziewamy.Pozostałe
białka można wykorzystać do zrobienia
bezów i lukru. Na
lukier ucieramy
białko z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny.