ßßß

składniki:1 kg mąki80 g drożdży7 żółtek1/2 szklanki cukru3/4 stopionego masła lub 150g margaryny1,5 szklanki letniego mlekacukier waniliowyskórka z cytryny i pomarańczypłaska mała łyżeczka soli3 łyżki spirytusu750 g smalcu500 ml olejucukier puder lub lukier do dekoracjidowolne nadzieniePół szklanki mleka, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę maki, rozrabiamy w miseczce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdżowy rozczyn oraz utarte żółtka. Wyrabiamy, w trakcie dodajemy stopione masło. Dodajemy spirytus i skórki owocowe i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wystarczająco urośnie, wykładamy na stolnice, lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką grube krążki. Zostawiamy je jeszcze na 15 minut pod ściereczką. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy przewracając patyczkiem. Studzimy na papierze kuchennym, który wsiąknie nadmiar tłuszczu i nadziewamy.Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia bezów i lukru. Na lukier ucieramy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.