Wykonanie
Witam serdecznie na moim blogu:) Tak więc zaczynam zabawię, po namowie kilku znajomych w prowadzenie bloga. Na dziś przygotowałem przepis na zrobienie pysznych domowych pączków.Pączki (porcja na ok 50 szt.)Przygotuj:1. 1 kg
mąki2. 16
żółtek3. 1,5 szkl.
cukru4. 200 g
masła5. 160 g
drożdży6. 3 szklanki ciepłego
mleka7.
cukier waniliowy8. szczypta
soli9. 4 łyżki
spirytusu (ja użyłem
wódki)10. powidła (wedle uznania, ja miałem o smaku róży)11. kostka
smalcu +
olej do smażenia12.
cukier puder lub
lukier do posypania/polaniaPrzygotowanie
drożdżowego ciasta:1. Do kubka wkładamy
drożdże, 2 łyżeczki
cukru, 2 łyżki
mąki i szklankę ciepłego
mleka. Należy dokładnie wymieszać składniki, aby nie było grudek.Można przykryć ściereczką, albo bez przykrywania odstawić w ciepłe miejsce. Ale UWAGA!
Drożdże bardzo szybko rosną, więc zalecam jakieś większe naczynie, aby nie trzeba było sprzątać:)2.
Żółtka oddzielić od
białek. Do
żółtek następnie dodajemy pozostały
cukier i dodatkowo
cukier waniliowy. Najlepiej ucierać
żółtka na parze (ja wykorzystałem do tego pozostałe ciepłe
mleko, które czeka na swoją kolej). Ucieramy do momentu, aż utrzymamy kremową, puszystą masę, tak jak na zdjęciu.3.
Mąkę najlepiej wsypujemy do miski, następnie dodajemy wyrośnięte
drożdże oraz utarte
żółtka. Ciasto wyrabiamy rękami. W międzyczasie możemy na małym ogniu roztapiać sobie
masło.Do ciasta po trochu dodajemy
mleka, tak aby było pulchne i sprężyste. Należy jednak uważać, aby nie było zbyt rzadkie.4. Kiedy ciasto odchodzi od miski powolutku wlewamy roztopione
masło i dalej wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy spirytus/wódkę. Kiedy mamy już jednolitą masę, przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Szykujemy pączki do smażenia:)1. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, to znak, że możemy zacząć szykować pączki. Wg mnie najlepszym sposobem jest moczenie łyżki w wodzie i wyciąganie po porcji ciasta na tacę z
mąką. Następnie delikatnie obtaczamy i formujemy placuszki.2. Na placuszki nakładamy porcję
marmolady, następnie bierzemy pusty placuszek i przykrywamy nim
marmoladę delikatnie sklejając boki.3. Na koniec najlepiej szklanką tworzyć okrągłe kształty, ucinając pozostałą część ciasta.4. Pozostawić gotowe pączki na jakieś 15 minut do wyrośnięcia.I smażenie1. Do garnka wlewamy
olej oraz wrzucamy kostkę
smalcu.2. Poczekać aż tłuszcz mocno się nagrzeję.3. Wrzuć do garnka kawałek obranego
ziemniaka (tak
ziemniaka) i jak będzie skwierczał, dorzucaj do niego pączki.4. Smaż na nie za mocnym ogniu, bo Ci się spalą.5. Obracaj najlepiej patyczkami do szaszłyków.6. Po obróceniu przykryj na chwilkę garnek przykrywką.7. Usmażone pączki wyciągaj na tacę wyłożoną pergaminem.Efekt końcowyKiedy gotowe pączki ociekną z tłuszczu, możesz rozłożyć je na talerzu i posypać
cukrem pudrem, lub polać lukrem. U mnie efekt końcowy wyglądał tak:POWODZENIA :)