Wykonanie

Torcik jest idealnym
ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest
ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi
owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie
biszkoptu, można użyć gotowe
biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :)

Biszkopt:2
jajka½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
serowo – śmietankowa:400g
serka homo waniliowego400ml
śmietany kremówki (30%)2 łyżeczki
cukru waniliowego1 płaska łyżka
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej
wody)Dodatkowo:1
galaretka np. malinowa (w zależności od
owoców)1 łyżeczka
żelatynyOwoce np.
borówki,
maliny lub inne1/3 szklanki
wody lub
wódki do nasączenia ciasta
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do
cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym
żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu
biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Galaretkę i łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w ½ litra wrzącej
wody i pozostawiamy do wystygnięcia.Do kubka wsypujemy 5 łyżeczek
żelatyny, zalewamy zimną, przegotowaną
wodą, mieszamy i pozostawiamy, by napęczniała tj. na około 5 minut.Wystudzony
biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Jeśli był pieczony na papierze, odrywamy papier i pozostawiamy go na samym spodzie z tortownicy. Następnie ściskamy go obręczą tortownicy lub specjalną obręczą do
tortów.

Przygotowany w ten sposób
biszkopt nasączamy około 1/3 szklanki przegotowanej
wody lub
wódką.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem i
cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niej ¾ ilości
serka homo i mieszamy.Następnie wkładamy kubek z
żelatyną do garnka z wrzątkiem i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Gdy
żelatyna będzie płynna, dodajemy do niej po łyżce pozostały
serek homo i mieszamy, by mieszanina miała temperaturę pokojową. Następnie wlewamy ją po trochu do mieszaniny
serka i
śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3
serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała.

Następnie układamy umyte
owoce i delikatnie zalewamy
galaretką, przy użyciu łyżki, by
owoce się nie rozpłynęły po całym cieście.


Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej godzinę, by dobrze wystygło. Najlepiej wyjąć je z lodówki bezpośrednio przed podaniem na stół.

R E K L A M A