ßßß
Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :)
Biszkopt:2 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowo – śmietankowa:400g serka homo waniliowego400ml śmietany kremówki (30%)2 łyżeczki cukru waniliowego1 płaska łyżka cukru pudru5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody)Dodatkowo:1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców)1 łyżeczka żelatynyOwoce np. borówki, maliny lub inne1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciastaBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w ½ litra wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.Do kubka wsypujemy 5 łyżeczek żelatyny, zalewamy zimną, przegotowaną wodą, mieszamy i pozostawiamy, by napęczniała tj. na około 5 minut.Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Jeśli był pieczony na papierze, odrywamy papier i pozostawiamy go na samym spodzie z tortownicy. Następnie ściskamy go obręczą tortownicy lub specjalną obręczą do tortów.
Przygotowany w ten sposób biszkopt nasączamy około 1/3 szklanki przegotowanej wody lub wódką.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niej ¾ ilości serka homo i mieszamy.Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnka z wrzątkiem i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Gdy żelatyna będzie płynna, dodajemy do niej po łyżce pozostały serek homo i mieszamy, by mieszanina miała temperaturę pokojową. Następnie wlewamy ją po trochu do mieszaniny serka i śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3 serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała.
Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się nie rozpłynęły po całym cieście.
Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej godzinę, by dobrze wystygło. Najlepiej wyjąć je z lodówki bezpośrednio przed podaniem na stół.
R E K L A M A