Wykonanie

Princepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać
wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie
będę przynudzać, jeszcze tylko
powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do
tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn.
biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :)Masa Princepolkowa:1 szklanka
białek1 ½ szklanki
cukru2 Prince
Polo XXL200g
bakalii (np. po 1/3
migdałów,
orzechów i
kokosu)
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno
migdały i
orzechy oraz
kokos.

Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince
polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.

Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku.Masa budyniowa:1litr
mleka3 budynie
waniliowe¾ szklanki
cukrużółtka (pozostałe z masy bezowej)200g
masła (82%)Część
mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy
żółtka i wsypujemy budynie. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim kilka
razy, by zawartość się dobrze zmieszała. Resztę
mleka zagotowujemy, gdy zacznie się podnosić dodajemy do niej
cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił, następnie wlewamy zawartość słoiczka i cały czas mieszamy, do chwili gdy
budyń zgęstnieje. Gotowy
budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej
budyń przełożyć do innego naczynia, by
budyń szybciej przestygł.
Biszkopt kakaowy:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoBiałka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich
cukier, stale ubijając dodajemy po jednym
żółtku, bijemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym dodajemy po trochu przesianą
mąkę, zmieszaną z proszkiem i
kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki (tej samej wielkości, w której piekliśmy masę
bezową) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.Wystudzony
biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą
bezową, (przy czym uwaga, by się nie złamała).Miękkie
masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy do niego po trochu zimny
budyń i cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na
biszkopt, po czym przykrywamy go masą
bezową i robimy polewę.Polewa:70g
czekolady100ml
śmietanki kremówki (30%)
Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki
czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa.Gorącą
czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto wystygło, a jeszcze lepiej przystąpić do konsumpcji następnego dnia ;)

R E K L A M A