ßßß
Princepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :)Masa Princepolkowa:1 szklanka białek1 ½ szklanki cukru2 Prince Polo XXL200g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos.
Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy.
Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku.Masa budyniowa:1litr mleka3 budynie waniliowe¾ szklanki cukrużółtka (pozostałe z masy bezowej)200g masła (82%)Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka i wsypujemy budynie. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim kilka razy, by zawartość się dobrze zmieszała. Resztę mleka zagotowujemy, gdy zacznie się podnosić dodajemy do niej cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił, następnie wlewamy zawartość słoiczka i cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł.Biszkopt kakaowy:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoBiałka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku, bijemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki (tej samej wielkości, w której piekliśmy masę bezową) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, to samo robimy z wystudzoną masą bezową, (przy czym uwaga, by się nie złamała).Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń i cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę.Polewa:70g czekolady100ml śmietanki kremówki (30%)Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa.Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy go, na co najmniej 2 godziny by ciasto wystygło, a jeszcze lepiej przystąpić do konsumpcji następnego dnia ;)
R E K L A M A