ßßß
W moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :)
Biszkopt:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakaoKrem cappuccino:2 budynie waniliowe (bez cukru)¾ litra mleka 3,2%½ szklanki cukru1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g)200g miękkiego masła 82%Dodatkowo:200g prostokątnych herbatników (ok. 20 sztuk)Ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody lub wódkiPolewa:100g czekolady100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka)Do dekoracji:Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalieMąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę mąki, kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i równomiernie rozsmarowujemy.Biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C .W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie. Resztę mleka podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wysypujemy do niego cappuccino i cukier, mieszamy by się rozpuściły i zagotowały. Po zagotowaniu wlewamy zawiesinę mleka z budyniem i ciągle mieszając, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego po łyżce, zimny budyń, stale miksując. Masa jest gotowa, gdy nie ma w niej grudek.Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem cappuccino i układamy herbatniki.Połamaną czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta można przyozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi, kokosem lub innymi bakaliami.Gotowe ciasto pozostawiamy na kilka godzin przed podaniem w zimnym miejscu, by nabrało ładnej konsystencji, a najlepiej zrobić je dzień wcześniej.
R E K L A M A