Wykonanie

W moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta
biszkoptowe, z różnymi kremami,
galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić
biszkopt z
cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników
kawy, a w szczególności
cappuccino :)

Biszkopt:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakaoKrem
cappuccino:2 budynie
waniliowe (bez
cukru)¾ litra
mleka 3,2%½ szklanki
cukru1 opakowanie
cappuccino np.
orzechowe (110g)200g miękkiego
masła 82%Dodatkowo:200g prostokątnych
herbatników (ok. 20 sztuk)Ok. 1/2 szklanki przegotowanej
wody lub
wódkiPolewa:100g
czekolady100ml
śmietanki kremówki (lub 80ml
mleka)Do dekoracji:Kolorowe
cukrowe posypki,
kokos lub
bakalieMąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy
cukier i stopniowo
żółtka. Po dodaniu wszystkich
żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę
mąki,
kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i równomiernie rozsmarowujemy.
Biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C .W połowie szklanki
mleka rozpuszczamy 2 budynie. Resztę
mleka podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wysypujemy do niego
cappuccino i
cukier, mieszamy by się rozpuściły i zagotowały. Po zagotowaniu wlewamy zawiesinę
mleka z
budyniem i ciągle mieszając, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Ugotowany
budyń studzimy.Miękkie
masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego po łyżce, zimny
budyń, stale miksując. Masa jest gotowa, gdy nie ma w niej grudek.Wystudzony
biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej
wody lub
wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie krem
cappuccino i układamy
herbatniki.Połamaną
czekoladę wsypujemy do rondelka, zalewamy
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, do chwili gdy polewa się zagotuje. Polewę rozprowadzamy równomiernie po herbatnikach. Najlepiej wyrównać ją długim nożem. Wierz ciasta można przyozdobić kolorowymi posypkami cukrowymi,
kokosem lub innymi
bakaliami.Gotowe ciasto pozostawiamy na kilka godzin przed podaniem w zimnym miejscu, by nabrało ładnej konsystencji, a najlepiej zrobić je dzień wcześniej.

R E K L A M A