Wykonanie

Ciasto
biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony
słonecznik i
czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne.Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :)PS. Ciasto
słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć
wódki zamiast
wody.



Ciasto
biszkoptowe:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem budyniowy:2 budynie
waniliowe (bez
cukru)1
cukier waniliowy2/3 szklanki
cukru750ml
mleka 3,2%200g miękkiego
masła 82%Dodatkowo:1 ½ szklanki łuskanego
słonecznika ( około 225g)Ok. 200g prostokątnych
herbatników (około 20 sztuk)Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej
wody lub
wódkiPolewa:100g
czekolady np. deserowej100ml
śmietany kremówkiDekoracja:
KokosKolorowe posypki do ciasta
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich
cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno
żółtka. Po dodaniu wszystkich
żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, około 22 minut.W 2/3 szklanki
mleka rozrabiamy budynie, resztę
mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy. Mieszamy przez chwilę, by
cukier się rozpuścił, a następnie dodajemy rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany
budyń studzimy.W tym czasie prażymy
słonecznik. Na gorącą patelnię wsypujemy połowę
słonecznika i cały czas mieszając smażymy na wolnym ogniu przez chwilę. Gdy jest już dobry, przesypujemy
słonecznik na talerz i prażymy następną porcję.Uwaga:Uprażonego
słonecznika nie pozostawiamy na rozgrzanej patelni, gdyż może się spalić.Gdy
budyń będzie zimny, ucieramy miękkie
masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie grudek. Do gotowego kremu dodajemy zimny prażony
słonecznik i dobrze mieszamy razem łyżką lub szpatułka. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie po
biszkopcie (jeśli
biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną
wodą lub
wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy
herbatniki, lekko skrapiamy
wodą (lub
alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał.Po tym czasie przygotowujemy polewę.
Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy
śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by
czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia po cieście.Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy
kokosem, kolorowymi cukrowymi posypkami,
bakaliami etc., czyli dekorujemy według własnego uznania. Ja ułatwiłam sobie podział ciasta na kawałki i pokroiłam je na wielkość
herbatnika.Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej godzinę przed podaniem, a im dłużej odstoi, tym lepszą będzie miało konsystencję. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

R E K L A M A