Wykonanie
Bez dodatku tłuszczu i
cukru! Łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i zdrowe:)
Cukinia ma w sobie dużo
cukru, dlatego grzechem byłoby nie wykorzystać jej do wypieków!W dodatku mnie zachwyca kolor i zapach ciasta. Bajeczny!

Składniki:2
cukinie1,5 szklanki tartych
orzechów (
migdały plus
orzechy laskowe)3 łyżeczki
mąki pszennej4
jajkatarta skórka z 1
cytrynygarść
pistacjigarść
migdałów3 łyżki
sezamu2 łyżki
miodu2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu

Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na małych oczkach i lekko posoloną odstaw na ok 20 minut aby wypuściła sok. W tym czasie w dużej misce utrzyj
żółtka z
miodem i kolejno dodawaj wszystkie suche składniki: proszek,
cynamon,
sodę, tarte
orzechy,
mąkę i na końcu dobrze odsączoną
cukinię.
Białko ubijamy na pianę i dodajemy do reszty powoli mieszając. Na końcu dorzucam tartą
skórkę z cytryny i trochę chrupiących dodatków: rozdrobnione
pistacje i
migdały oraz 2 łyżki
sezamu. Mieszamy, a następnie wlewamy ciasto do foremki (w tym wypadku użyłam keksówki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180* piekarnika na 40minut. Ja posypałam 1 łyżką
sezamu ciasto już będące w foremce, które po upieczeniu wyglądało przez to jak chlebek:P Po40min wyjmij ciacho i poczekaj aż ostygnie. Jeśli lubisz polewy, a ciasto wyda Ci się za mało słodkie możesz oblać je
czekoladą.


Ja przygotowałam sos
czekoladowo-
cytrynowy składający się z:1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1-2 łyżek
mlekasoku z 1/3
cytryny1/2łyżeczki
mioduPysznie i pachnąco!Smacznego!!!