ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni z pikantnymi pestkami

Krem z dyni z pikantnymi pestkami

nazwa

Wykonanie

Kolejna zupa zadowoliła moje podniebienie, a jest nią dyniowy krem z pikantnymi pestkami. Pyszny i w dodatku bardzo pożywny! Przepis pochodzi z książki Kate McMillan "Smaczne Zupy" i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zupę jadłam 3 dni z rzędu i wcale mi się nie znudziła, dlatego już szykuję się do przygotowywania kolejnych wersji.
Jeśli kupicie dynię, która nie ma intensywnego pomarańczowego miąższu, dodajcie marchewkę :)
Składniki (6 porcji):
zupa krem:
ok 1,5kg dynia (pestki wydrąż, skórkę obierz, miąższ pokrój w kostkę)
2 łyżki oleju arachidowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2-3 szalotki, drobno posiekane
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1-1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 marchewka (opcjonalnie - nada kolorytu jaśniejszym odmianom dyni)
śmietana - do dekoracji
pikantne pestki dyni:
60g pestek dyni (oczyszczonych i wysuszonych)
1 łyżeczka oleju arachidowego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Zupa:
Pokrojony w kostkę miąższ z dyni przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp delikatnie solą, świeżym pieprzem i odrobinką cukru. Piecz w 200*C przez koło 15-25min (do miękkości - w zależności od wielkości cząstek dyni).
W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podsmaż na maśle z olejem cebulkę i czosnek. Po około 5minutach smażenia dodaj kminek i kolendrę i smaż przez 1 minutę. Zalej całość bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj pieczoną dynię (oraz opcjonalnie marchewkę) i gotuj na małym ogniu przez ok 15minut, aż wszystkie smaki się połączą Garnek zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Zmiksowany krem dopraw solą i pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Przelej w miseczki i udekoruj śmietaną oraz pestkami dyni.
Pikantne pestki dyni:
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180*C. Pestki dyni wymieszaj z olejem w jednej misce. W drugiej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Pestki wyłóż na pergamin tak aby na siebie nie nachodziły i piecz w piekarniku ok 10-15minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2013/09/krem-z-dyni-z-pikantnymi-pestkami.html