Wykonanie

Kolejna zupa zadowoliła moje podniebienie, a jest nią
dyniowy krem z pikantnymi pestkami. Pyszny i w dodatku bardzo pożywny! Przepis pochodzi z książki Kate McMillan "Smaczne Zupy" i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Zupę
jadłam 3 dni z
rzędu i wcale mi się nie znudziła, dlatego już szykuję się do przygotowywania kolejnych wersji.Jeśli kupicie
dynię, która nie ma intensywnego
pomarańczowego miąższu, dodajcie
marchewkę :)Składniki (6 porcji):zupa krem:ok 1,5kg
dynia (pestki wydrąż, skórkę obierz, miąższ pokrój w kostkę)2 łyżki
oleju arachidowego lub
oliwy z oliwek1 łyżka
masła2-3
szalotki, drobno posiekane4 ząbki
czosnku, drobno posiekane1-1,2 l
bulionu drobiowego lub warzywnego1 łyżeczka mielonego
kminku1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1
marchewka (opcjonalnie - nada kolorytu jaśniejszym odmianom dyni)
śmietana - do dekoracjipikantne
pestki dyni:60g pestek dyni (oczyszczonych i wysuszonych)1 łyżeczka
oleju arachidowego1 łyżeczka
soli1/4 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1/4 łyżeczki mielonego
kminkuszczypta
cynamonuPrzygotowanie:Zupa:Pokrojony w kostkę miąższ z dyni przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp delikatnie
solą, świeżym
pieprzem i odrobinką
cukru. Piecz w 200*C przez koło 15-25min (do miękkości - w zależności od wielkości cząstek dyni).W dużym garnku lub rondlu o grubym dnie podsmaż na
maśle z olejem cebulkę i
czosnek. Po około 5minutach smażenia dodaj
kminek i
kolendrę i smaż przez 1 minutę. Zalej całość
bulionem, doprowadź do wrzenia, dodaj pieczoną
dynię (oraz opcjonalnie
marchewkę) i gotuj na małym ogniu przez ok 15minut, aż wszystkie smaki się połączą Garnek zdejmij z ognia, lekko przestudź, a następnie zmiksuj blenderem lub w malakserze. Zmiksowany krem dopraw
solą i
pieprzem. Podgrzej przed podaniem. Przelej w miseczki i udekoruj
śmietaną oraz
pestkami dyni.Pikantne
pestki dyni:Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180*C.
Pestki dyni wymieszaj z
olejem w jednej misce. W drugiej miseczce wymieszaj wszystkie
przyprawy. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Pestki wyłóż na pergamin tak aby na siebie nie nachodziły i piecz w piekarniku ok 10-15minut.Smacznego :)

