ßßß
Jak przystało na makaroniarę, muszę i chcę co jakiś czas 'serwować' na blogu moje ulubione makaronowe dania. Spaghetti bolognese to zaraz obok carbonary najbardziej popularne włoskie danie makaronowe. Jeśli coś jest bardzo popularne, to zapewne nie bez powodu!Nie przestraszcie się ilością składników! Czasami robię sos bolognese w okrojonej wersji, czyli bez marchewki, selera i wina, ale postanowiłam przedstawić Wam pełen przepis, taki który lubię najbardziej. Eliminację poszczególnych składników (o ile w ogóle) pozostawiam Waszej kulinarnej intuicji. Wierzę jednak i mam nadzieję, że chociaż raz spróbujecie się poświęcić i wykorzystacie wszystkie produkty :) Trzymam kciuki!Moje rady:1. Podsmaż mięso na rumiany kolor, tzn nie zalewaj go winem lub pomidorami dopóki nie zrobi się lekko brązowe. Szare mięso nie smakuje tak dobrze i nie wygląda apetycznie.2. Wspomniany seler i marchewka nadają daniu chrupkości. Tekstura potrawy jest naprawdę ważna.Składniki (2 porcje):200g makaronu spaghetti200-250g mielonego mięsa wołowego400-500g przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki*1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę1/2 łodygi selera naciowego, pokrojoną w kostkę1/2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego **1 duża szalotka, drobno posiekana1-2 łyżeczki cukru ***2 ząbki czosnku, posiekanego w plasterki2 łyżeczki suszonych ziół: oregano + bazyliasólświeżo mielony pieprz1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli chcesz aby sos był pikantny)2 łyżki oliwy z oliwekstarty ser parmezan lub pecorino do posypanialistki świeżej bazylii* ilość zależy od ilości mięsa i pożądanej konsystencji sosu.** dodatek wina sprawi, że sos będzie nieco ciemniejszy.** próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj! Pomidor pomidorowi nie jest równy.Przygotowanie:Ugotuj makaron al dente, zwykle nieco krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i podsmaż szalotkę, a chwilę później dodaj czosnek. Jeśli chcesz aby bolognese było pikantne, dodaj paprykę. Zwiększ ogień i wrzuć na patelnię mielone mięso. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie zalej całość winem i poczekaj aż alkohol wyparuje, a sos się zredukuje (o ok. 1/3 objętości). Zmniejsz ogień, dodaj przecier pomidorowy, marchewkę i selera. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotuj na małym ogniu, aż marchewka i seler nieco zmiękną. Ugotowany makaron odcedź i przełóż na patelnie i wymieszaj porządnie, aby każda nitka była zamoczona w sosie. Wyłóż na talerz, posyp serem i udekoruj listkami świeżej bazylii.Smacznego :)

