Wykonanie
Ciasteczka są chrupiące dzięki karmelowej skorupce z
cukru i miękkie w środku :) W wersji bez
mąki i
jajek ciasto łączą mielone
migdały, które możecie też zastąpić innymi
orzechami, a także
miód lub
syrop klonowy z
wodą. W tym przepisie nie jest konieczny też
proszek do pieczenia- pomijając go
ciasteczka owsiane będą jeszcze bardziej chrupkie. Do
ciastek pasować będą Wasze ulubione
bakalie, kawałki posiekanej
czekolady, a nawet drobne świeże
owoce, jak
porzeczki,
maliny,
agrest czy
jagody!
szklanka mielonych
migdałów1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych1/4 szklanki
otrąb1/3 szklanki
cukru, najlepiej brązowego100 g miękkiego
masła4 łyżki
miodu2 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasło zmiksować na puszystą masę, dodać
miód,
wodę i
cukier, znów połączyć. Dosypać
płatki owsiane,
otręby i
proszek do pieczenia, wymieszać. Formować kule, spłaszczać
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8- 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!