Wykonanie
Nie piernicz przez cały rok, ale zawsze piernicz na święta !!! czyli przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:250g
masła200g
cukru200g
miodu500g
mąki1,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (rozpuścić w łyżce
wody)po 1 łyżeczce: mielonego
imbiru i
cynamonu40g
migdałów w płatkach30g
skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie:
Proszek do pieczenia rozpuścić w łyżce
wody (w wysokiej szklance bo urośnie).
Masło,
miód,
cukier ogrzać do rozpuszczenia, dodać rozpuszczony
proszek do pieczenia, wymieszać i schłodzić. Przesianą
make wymieszać z
przyprawami, dodać so schłodzonej masy razem z
migdałami, skórką z
pomarańczy, wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na 3 części i uformować rulony. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Potem już tylko rozwałkować na 5 mm i wycinać foremkami
ciasteczka, kłaść na blasze wyłożenej papierem i piec 10-13 min. w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu delikatnie zsunąć lub przełożyć do ostygnięcia, a upiec następną partię…

Można zaszaleć z dekoracją lukrem,
czekoladkami, itp. zwłaszcza tych dużych form, ale należy pamiętać, że to dodatkowy
cukier, a
ciasteczka sauté są już i tak przepyszne….