ßßß
Składniki:250g masła200g cukru200g miodu500g mąki1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (rozpuścić w łyżce wody)po 1 łyżeczce: mielonego imbiru i cynamonu40g migdałów w płatkach30g skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotowanie:Proszek do pieczenia rozpuścić w łyżce wody (w wysokiej szklance bo urośnie).Masło, miód, cukier ogrzać do rozpuszczenia, dodać rozpuszczony proszek do pieczenia, wymieszać i schłodzić. Przesianą make wymieszać z przyprawami, dodać so schłodzonej masy razem z migdałami, skórką z pomarańczy, wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na 3 części i uformować rulony. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.Potem już tylko rozwałkować na 5 mm i wycinać foremkami ciasteczka, kłaść na blasze wyłożenej papierem i piec 10-13 min. w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu delikatnie zsunąć lub przełożyć do ostygnięcia, a upiec następną partię…
Można zaszaleć z dekoracją lukrem, czekoladkami, itp. zwłaszcza tych dużych form, ale należy pamiętać, że to dodatkowy cukier, a ciasteczka sauté są już i tak przepyszne….