Wykonanie
Mówią, że każda
pora roku pachnie inaczej. Dla mnie jesień to zapach
cynamonu,
goździków,
imbiru. Dlatego przepis na
ciasteczka, który zawiera te smaki bardzo przypadł mi do gustu. Robi się je łatwo i szybko a smakują wybornie i jesiennie. Polecam:)
Składniki:125 g
migdałów200 g
masłałyżeczka
sody (u mnie
proszek do pieczenia)500 g
mąki200 g
cukru (dałam trochę mniej)100 ml
wodyłyżeczka mielonego
imbiru2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki mielonych
goździkówZblanszować, obrać i grubo posiekać
migdały. Utrzeć tłuszcz na gładką masę, najlepiej mikserem. Wymieszać
mąkę z
sodą, po czym dodać do niej
migdały,
cukier,
wodę oraz
przyprawy. Połączyć mieszaninę z utartym
masłem i wyrobić ciasto. Ułożyć je na stolnicy oprószonej
mąką i wyrabiać je aż będzie gładkie, a następnie podzielic na dwie części, formując z każdej gruby wałek. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.
Ostrym nożem pokroić ciasto na palsterki i ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem. Piec
ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut a
potem pozostawić do ostygnięcia.Smacznego:)