ßßß
Składniki:- 2 szklanki mąki- 1/4 szklanki białego cukru- 3/4 szklanki brązowego cukru- 3 łyżki kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne- 100 g. pokrojonej na malutkie kawałki czekolady- 100 g. roztopionego masła- szklanka mleka- 2 jajkado ozdoby:brązowy lukier: białko niedużego jajka, szklanka cukru pudru, sok z plasterka cytryny, 2 łyżki kakao, płatki migdałówPrzygotowanie:Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Masę przelewamy do foremek (ja użyłam silikonowych, więc nie musiałam ich smarować tłuszczem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut.Przygotowujemy brązowy lukier (mi niestety lukier do końca nie wyszedł (był za rzadki) bo za późno zauważyłam, że mam za mało cukru pudru, a ze względu na porę, o jakiej robiłam babeczki, żaden sklep nie był już otwarty).Miksujemy białko jajka z kakao, sokiem z cytryny, stopniowo dodając cukier puder. Nie wsypujemy całej szklanki cukru na raz. Czasem, jeśli jajko było większe, trzeba dodać więcej cukru. Lukier jest gotowy, gdy zrobi się gęsty. Polewamy nim upieczone i schłodzone babeczki, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.Smacznego!